Naslovna Info Gradiška Ruski stručnjaci posjetili danas Bolnicu i Dom zdravlja u Gradišci

Ruski stručnjaci posjetili danas Bolnicu i Dom zdravlja u Gradišci

GRADIŠKA – Ruski tim medicinskih stručnjaka obišao je danas  Bolnicu i Dom zdravlja u Gradišci kako bi se detaljno upoznali sa epidemiološkom situacijom i mjerama koje je ova zdravstvena ustanova preduzela u borbi protiv virusa korona. Nakon obilaska i prikupljanja potrebnih  informacija slijedi analiza, a nakon nje dezinfekcija koja bi trebala biti obavljena za nekoliko dana.

Direktor Bolnice Gradiška, Rajko Dodik rekao je da su ruski tim upoznali sa načinom rada gradiške Bolnice koji je od strane ruskih stručnjaka ocijenjen dobrim.

“Dogovorili smo mjere buduće saradnje, u narednih par dana oni bi trebali doći i na svoj način izvršiti dezinfekciju određenih prostorija Bolnice”, naveo je Dodik i zahvalio se ruskim stručnjacima na posjeti i pomoći.

Dodik je naglasio da Bolnica Gradiška vrši svakodnevnu dezinfekciju svih prostorija, a osim redovnih obavlja se i vanredna dezinfekcija prostorija u kojima je povećana frekvencija ljudi i prostorije gdje se pregledaju pacijenti sumnjivi na korona virus.

On je dodao da je Bolnica sa Domom zdravlja, na početku epidemije napravila strategiju i preduzela niz mjera protiv širenja epidemije virusom korona što se pokazalo uspješnim.

Direktorica Doma zdravlja Vesna Gluvič Čelić rekla je da su ruski stručnjaci zadovoljni organizacijom rada Doma zdravlja kao i trenutnom epidemiološkom situacijom na području Gradiške i istakla da će narednih dana biti izvršena dezinfekcija 70 procentnim alkoholom prostorija Službe hitne pomoći, respiratorne i izolacione ambulante.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška SlađanaTepavac rekla je da su dobili sve pohvale ruske delegacije i epidemiloga za organizaciju rada u Bolnici i Domu zdravlja te da su došli do novih saznanja na osnovu njihovih istraživanja.

Prema njenim riječima ovaj stručni tim je iznenadila činjenica da Gradiška ima samo jednog epidemiologa.

“U Republici Srpskoj su takvi standardi da je na broj stanovnika koje grad ima dovoljan jedan epidemiolog, dok gradiška Bolnica nema epidemiologa, ja sam kao epidemiolog Doma zdravlja na raspolaganju i Bolnici 24 časa i zajedničkim snagama smo došli do ovakvih rezultata”, rekla je Tepavac.

Predstavnik Ministartsva zdravlja zadužen za praćenje aktivnosti ruske vojnke delegacije Milan Latinović rekao je da su u Republiku Srpsku stigli stručnjaci sa moskovskog Instituta, dva stručna time epidemiologa, infektologa, anesteziloga i medicinskih sestara dok treći tim čini 12 vojnika stručnjaka koji se bave dezinfekcijom.

“Oni će u Republici Srpskoj boraviti narednih desetak dana zavisno od potrebe i aktivnosti. Njihova misija je organizovana u dvije faze, obilazak zdravstvenih ustanova i bolnica u kojima su boravile osobe sa infekcijom ili sumnjive i na osnovu podataka pravljenje plana dezinefekcije koju vrši stručni tim sa specijalnom opremom”, objasnio je Latinović.

On je naglasio da će ova aktivnost sigurno doprinijeti smanjenju prisustva virusa u našim zdravstvenim ustanovama i njihovoj okolini što je značajno i za samo smanjenje širenja korona virusa.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Gradiška Davor Glišić u ime Gradske uprave zahvalio se ruskom timu  na današnjoj posjeti Gradišci i uopšte pomoći koju pružaju Republici Srpskoj.