Naslovna Info Gradiška Rivalstvo sela Donjih i Gornjih Podgradaca traje decenijama (Foto)

Rivalstvo sela Donjih i Gornjih Podgradaca traje decenijama (Foto)

Gradiška – Sport može da iznjedri različite rivale poput velikana Liverpula i Mančester junajteda ili Crvene zvezde i Partizana, ali je prava rijetkost da zbog fudbala ljuta borba između dva sela traje godinama.

Brane Maletić foto 1

Već gotovo dvije decenije traje rivalitet između dva potkozarska sela. Donje Podgradce predvodi Milan Ljepojević, koji je inače savjetnik predsjednika RS, dok je predvodnik Gornjih Podgradaca Ranko Marin, otac fudbalskog reprezentativca Njemačke Marka Marina.

Milan LJepojević foto 2

U Donjim i Gornjim Podgradcima kod Gradiške ljuti rivali su veterani dva lokalna fudbalska kluba Sloge i Slobode čiji igrači zbog fudbala ostavljaju sjetvu, mašine i sve poslove pa dolaze na utakmicu.

Rade Zrnić kaže da već 20 godina veterani odmjeravaju snage.

– Nekadašnje fudbalere životni putevi su odveli na različite strane svijeta, ali tradicionalno okupljanje rijetko ko od njih propusti. Svi zajedno njegujemo tradiciju i svi žele da budu dio tradicije i ljutog rivalstva – priča Zrnić.

Iako je rezultat u drugom planu, situacija na terenu zna da se i te kako zaoštri pa sijevnu žestoki startovi dostojni Lige šampiona. Svi se, ipak, trude da se dokažu atraktivnim potezima i dobrim golovima, kojih nikada ne manjka.

Rivalitwet Gornjih i Donjih foto4

Ljuto rivalstvo sa terena pada u zaborav u omiljenom trećem poluvremenu, koje protiče uz pjesmu i druženje.

– Boraviti ovdje je privilegija. Tu je naša crkva i osnovna škola, naši prijatelji dolaze iz cijele Evrope. Mislim da je trebalo da danas pobijedimo, ali to i nije toliko važno, jer svaki put pobijedi fudbal i prijateljstvo. Pobijedili su Donji i Gornji Podgradci, naše Potkozarje i veoma sam srećan što sam ovdje – kaže Ljepojević nakon posljednjeg sudijskog zvižduka.

Ekipa iz Gornjih Podgradaca bila je ove godine pojačana, jer je s njima igrao i Ranko Marin, čiji je sin Marko u posljednje dvije sezone sa Čelzijem i Seviljom osvojio Ligu Evrope. Pokazao je da je sin povukao njegove gene.

Ranko Marin G Podgradci

– Volim ovaj kraj i rado dolazim. Nadam se da će i Marko doći ovog ljeta čim zaliječi povrede.

Voljan je da nastupi i za reprezentaciju Republike Srpske – istakao je Ranko.

Izvor: Glas Srpske