Naslovna Info Gradiška RADNE AKCIJE PONOVO ŽIVE: Romanovčani neumorno uređuju naselje i razvijaju poljoprivredu

RADNE AKCIJE PONOVO ŽIVE: Romanovčani neumorno uređuju naselje i razvijaju poljoprivredu

GRADIŠKA – U Romanovcima kod Gradiške organizovali su mnoge radne akcije kako bi poboljšali uslove života i stvorili nove razvojne perspektive, prvenstveno u oblasti poljoprivrede.

Tokom posljednje četiri godine na području Mjesne zajednice Romanovci utrošeno je 177.000 KM u različite infrastrukturne projekte. Najznačajniji finansijer je gradska uprava, a dio novca obezbijeđen je putem različitih programa i donacija.

Najveći dio poslova, kako za Srpskainfo kaže Gordana Lukanović, predsjednica Mjesne zajednice Romanovci, odnosi se na asfaltiranje i popravku puteva, društvene akcije i sport.

Mještani su uredili seoski dom, gdje organizuju sastanke, radionice, predavanja i radne akcije.

– Naše selo ima bogatu i dugu tradiciju u oblasti društvenih aktivnosti. Romanovčani su se uvijek isticali po aktivizmu, a tako je i sada. Nažalost, nema dovoljno mladih u selu i mi, u saradnji s gradskom upravom i republičkom vlašću, te koristeći različite domaće i inostrane projekte, nastojimo udahnuti novu energiju za brži razvoj – kaže Gordana Lukanović, pominjući Udruženje “Petar Kočić”, omladinu, ali i starije koji vrijedno rade da bi stvorili povoljniju perspektivu u selu.

Tomislav Kovačević, odbornik iz Romanovaca u gradskoj Skupštini Gradiška, kaže da su ljetos organizovali nekoliko radnih akcija na uređenju centra sela.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Podsjeća da je škola u Romanovcima odavno ugašena, da učenici odavdje putuju u Aleksandrovac, a potom Gradišku ili Banjaluku, na daljnje školovanje, ali da mještane to nije obeshrabrilo, jer postoji mnogo dobrih primjera povratka mladih u selo nakon školovanja.

– Primarni zadatak u Romanovcima je izgradnja vodovoda odnosno priključenje na gradsku mrežu. U našem selu su velike potrebe za vodom, bez obzira što domaćinstva imaju bunare i pumpe. Za nas je pitka voda iz gradiškog vodovoda, osim jačanja društvenog života, najvažniji faktor razvoja i opstanka mladih – kaže Kovačević.

Romanovčani nastoje da završe i sportski kompleks, prvenstveno stadion seoskog fudbalskog kluba, koji utakmice igra u susjednim Vilusima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Igralište u centru sela je bilo u zoni autoputa. Ono je porušeno, a mi smo na novoj lokaciji počeli gradnju novog terena. Dio poslova je urađen, postavljena ograda, ali još ne postoje uslovi za sportska takmičenja. Sada nastojimo izgraditi klupske svlačionice i službene prostorije – kazao nam je Zoran Dević, predsjednik Fudbalskog kluba Romanovci, člana Opštinske lige Gradiška.

Ovdje očekuju pomoć gradske uprave, ali i donatora, ljubitelja fudbala koji je decenijama najpopularniji sport u selu.

Veliku razvojnu šansu svoga mjesta Romanovčani vide i u boljem korištenju prirodnih potencijala. Ovo mjesto je najveće stanište pitomog kestena u gradiškom dijelu Potkozarja. Osim povrća, u Romanovcima je i sve više zasada voća, trešnje, šljive, jabuke i kruške, a nekoliko domaćina opredijeljeno je za stočarstvo, uzgoj ovaca i svinja.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Naše podneblje, brdski i ravničarski dio su idealni za mnoge djelatnosti u poljoprivredi. Od toga porodice u Romanovcima dobro žive – naglašava Darko Mirjanić, član rukovodstva Mjesne zajednice, koji je uvijek u prvim redovima borbe za prosperitet svoga sela i okoline.

ZA RAZVOJ SELA 52 MILIONA KM

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, izjavio je za Srpskainfo da je iz lokalnog budžeta u posljednje četiri godine za razvoj mjesnih zajednica utrošeno približno 15 miliona KM.

Osim toga, u posljednjih pet godina Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske je putem podsticaja gradiškim poljoprivrednicima isplatilo više od 52 miliona KM.