Naslovna Info PRVOMAJSKI URANAK UZ PJESMU I ROŠTILJ

PRVOMAJSKI URANAK UZ PJESMU I ROŠTILJ

Banjaluka – Proslava 1. maja sve je bliže, a većina stanovnika Srpske praznik će provesti u prirodi, uz pjesmu i nezaobilazan roštilj, daleko od gradske vreve.

Tradicionalni prvomajski uranci počinju već 30. aprila i traju i po nekoliko dana, a mnogi izletnici uveliko mjerkaju livade i obale rijeka gdje će razapeti šatore.

Banjalučani, po tradiciji, Međunarodni praznik rada proslavljaju na Trešnjiku i Šibovima. U Gradskoj upravi Banjaluka ističu da će i ove, kao i prethodnih godina, izletišta biti uređena i spremno dočekati izletnike.

Mnogi Prijedorčani će 1. maj proslaviti na Mrakovici.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević potvrdio je da je gotovo sve spremno za doček izletnika.

– Već godinama dogovaramo muziku sa razglasa, da bi gostima bilo ugodno tokom cjelodnevnog boravka na planini. Uređujemo mjesta za kampovanje na ski-stazi i oko nje, te nabavljamo drva za pripremu roštilja, koja će biti besplatna – kazao je on.

Romčević je dodao da će prostor za kamp na ski-stazi biti osvijetljen, a biće organizovana i dnevna i noćna dežurstva.

Ulaznica za NP “Kozara” košta dvije marke za odrasle, a za djecu marku. Za ostala izletišta na području Prijedora, kao što su Pašinac i obala Sane, ulaz je besplatan.

Opština Gradiška obiluje prirodnim ljepotama, a poseban ugođaj pruža rječica Lubina na Lubinskom keju u selu Grbavci. Eko-izletište izgrađeno na obali rječice svake godine okupi na stotine izletnika.

– Posjetioci mogu uživati u brojnim sadržajima, sve je spremno za one koji žele da ovdje provedu Praznik rada – rekao je vlasnik izletišta Lubinski kej Bojan Blagojević.

Dodao je da izletnike privlači i to što se u blizini nalazi arheološko nalazište sa temeljima manastira Karanovac, u kojem je pronađen nadgrobni spomenik iz 12. vijeka.

Izletišta u Bijeljini odavno su spremna za prve posjetioce. Snežana Jagodić-Vujić iz Ekološkog udruženja “Eko-put” kaže da očekuju na hiljade izletnika.

– Sve je spremno za prvomajski uranak, a među najposjećenijim izletištima su eko-jezera, vikend naselje u Amajlijama, te izletišta na obali rijeke Drine – rekla je Jagodić-Vujić.

U okviru velike proljećne akcije čišćenja Foče, radnici komunalnog preduzeća “Izvor”, građani i učenici uredili su parkove, a zablistalo je i Omladinsko izletište.

– S obzirom na to da je 1. maja i Vaskrs, nešto skromnije ćemo organizovati proslavu. Izletište će biti otvoreno za sve, uz piće i roštilj, ali ipak umjerenije nego prije – rekao je predsjednik Omladinskog pokreta Foča Mladen Mandić.

Prvomajski uranak organizovaće i rafting kampovi u Foči, Planinarski dom “Zabrana”, a mnogi Fočaci će posjetiti Andrićgrad. Najviše Srpčana Prvi maj će dočekati u Sportsko-rekreacionom centru “Bardača”, kao i u turističkom kompleksu u krugu restorana “2M” u Bardači, koji raspolaže sa nekoliko jezera za pecanje.

Cijene mesa

Praznik rada osmijeh na lice mami svima, a posebno mesarima, koji zadovoljno trljaju ruke, jer su, kako kažu, u vrijeme praznika mesnice pune, a posao cvjeta.

– Cijene mesa nećemo mijenjati u vrijeme praznika. Za kilogram ćevapa, pljeskavica ili roštiljskih kobasica potrebno je 12,50 KM, ražnjići koštaju 13 KM, a piletina od pet do 8,50 KM. Cijena kilograma svinjske krmenadle je 7,50 maraka – rekli su u jednoj od banjalučkih mesnica.

Vaskrs

Pravoslavni vjernici ove godine 1. maja proslaviće i najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Toga dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobijedio smrt i svim ljudima darovao vječni život. U vezi sa ovim praznikom je i običaj farbanja i darivanja jaja. Vaskrsu prethodi post, koji traje sedam sedmica.

Glas Srpske