Naslovna Info Gradiška PROŠIRENJE KAPACITETA BOLNICE U GRADIŠKI: Hiljadu kvadrata za pedijatriju i ortopediju

PROŠIRENJE KAPACITETA BOLNICE U GRADIŠKI: Hiljadu kvadrata za pedijatriju i ortopediju

GRADIŠKA – Zbog višestruko povećanog broja pacijenata sa područja Gradiške i nekoliko susjednih opština, zgrada Opšte bolnice u ovom gradu biće dograđena za hiljadu kvadrata, gdje će biti smještena odjeljenja pedijatrije i ortopedije.

Rajko Dodik, direktor gradiške Bolnice, kazao je za Srpskainfo da su građevinski radovi za prve dvije faze ugovoreni, te obezbijeđeno finansiranje. Izvjesno je da će ovi poslovi početi tokom marta, a prva faza košta 430.000 KM.

Rekonstrukcija Bolnice u Gradiški koštaće ukupno 2,5 miliona KM, izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, tokom nedavne posjete ovoj ustanovi i lokalnoj upravi, naglasivši da će najveći dio novca obezbijediti republička Vlada.

– Novac za prvu fazu obezbijedilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srpske. Taj dio posla za nas je najkompleksniji, jer zahtijeva ojačavanje zidova u unutrašnjem dijelu bolnice odnosno operacionim salama. To će tokom tri mjeseca, koliko će trajati građevinski radovi, bitno umanjiti kapacitet u ovom sektoru. Mi smo ipak pronašli način da taj problem ublažimo organizacionim promjenama u vrijeme otežanih uslova rada – naglašava Dodik, navodeći da će glavnina građevinskih poslova u početnoj fazi biti organizovana poslije 15 sati, kao i u dane vikenda.

Izvjesna je i druga faza dogradnje bolničke zgrade koja podrazumijeva energetski program odnosno postavljanje demit fasade i zamjenu stolarije.

– Ovu fazu obezbijedilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koristeći međunarodne programe energetske efikasnosti. Već sada, zajedno sa gradskom upravom, resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske, tražimo način da obezbijedimo novac za treću, završnu fazu kako bismo novih hiljadu kvadrata što prije stavili u funkciju – rekao nam je direktor Dodik, podsjetivši da će dogradnjom zgrade biti znatno poboljšani uslovi rada.

On uvjerava da će svi poslovi biti okončani naredne godine. Osim pedijatrije i ortopedije, kojima je namijenjen novi prostor, to će omogućiti dodatne kvadrate i za druge bolničke sektore, prvenstveno psihijatrijsko i palijativno odjeljenje, koji rade u skučenom prostoru.

Ova ustanova primarno pruža usluge pacijentima sa područja gradiške, srbačke i dubičke opštine, ali dio usluga, najčešće hirurških i otropedskih, koriste pacijenti iz drugih mjesta u Republici Srpskoj, Federaciji BiH pa čak i susjednih zemalja.

Ovdje godišnje obave prosječno 2.000 operacija, a osim domaćih specijalista, u ovom medicinskom procesu učestvuju njihove iskusne kolege iz Banjaluke, Novog Sada i Beograda. Inače, u Bolnici imaju 353 radnika, među kojima su 63 ljekara.

– Bilježimo povećanje broja pacijenata, konsultativno-specijalističkih pregleda, laboratorijskih usluga, a smanjenje broja bolničkih dana, što je dobar trend – naveo je Dodik.

Bolnica Gradiška usvojila je program razvoja laparoskopske i onkološke hirurgije. Deset ljekara gradiške bolnice je na specijalizaciji, a veći broj na različitim vidovima edukacije, što je od ključnog značaja za projekte modernizacije i rekonstrukcije bolnice.

Resorni ministar Šeranić je takođe pohvalio odjeljenje palijativne njege, koje ovdje ima sedmogodišnje iskustvo. On smatra da gradiška bolnica i Dom zdravlja, koji zajedno čine sektor primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, pružaju kvalitetne usluge koje će novim ulaganjima, kaže Šeranić, biti znatno unaprijeđene.

Tome bitno doprinosi opredijeljenost gradske uprave da finansijski i na druge načine pomogne zdravstvenom sektoru u ovoj sredini, zaključio je ministar Šeranić nakon razgovora s gradonačelnikom Zoranom Adžićem.

– Cilj je da ova ustanova bude reprezent na regionalnom nivou sa vrhunskim specijalističkim uslugama – istakao je Adžić.

Nedostaju ljekari

Opštoj bolnici Gradiška nedostaje desetak specijalista, najviše anesteziologa i radiologa. Dio specijalista koji su ovdje godinama radili, otišao je u veće centre ili inostranstvo. Ovaj nedostatak u Bolnici nadoknađuju ugovorima o povremenim poslovcima sa specijalistima iz drugih mjesta.

Vraćene spremačice

Poslije desetogodišnje saradnje, raskinut je ugovor s agencijom iz Banjaluke koja je pružala usluge čišćenja i spremanja bolničkih prostorija.

– Vraćeno nam je 30 spremačica, koje smo ponovo primili u radni odnos, plus dug od 590.000 KM za usluge – pojasnio je direktor Rajko Dodik.