Naslovna Info Gradiška PRIZNANJA POJEDINCIMA I KOLEKTIVIMA ZA DOPRINOSU RATA SUBNOR-A GRADIŠKA

PRIZNANJA POJEDINCIMA I KOLEKTIVIMA ZA DOPRINOSU RATA SUBNOR-A GRADIŠKA

GRADIŠKA – Opštinski odbor SUBNOR-a Gradiška održao je danas svečanu sjednicu na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima i kolektivima koji su pratili i pomagali rad SUBNOR-a i doprinijeli očuvanju i njegovanju tradicija NOR-a.

Za učešće i posebno isticanje u aktivnostima Saveza udruženja boraca NOR-a i ličnom doprinosu u ostvarivanju konkretnih akcija zahvalnice su dodijeljene: Dušanu Slijepčeviću, Momčilu Blesiću, Mili Petroviću, Vladi Pejiću, Milošu Bakiću, Stipi Voniću i KUD-u ”Lepa Radić”. Za izuzetne zasluge i djelo od trajnog značaja iz oblasti programskog djelovanja SUBNOR-a dodijeljene su Povelje: Draganu Šmitranu, Nikoli Ponjeviću, Info kablovskoj Televiziji, Radio Gradišci, Zavičajnom muzeju Gradiška i komunalnom preduzeću Gradska čistoća. Za zasluge u NOR-u i dugogodišnje aktivnosti u poslijeratnoj izgradnji i očuvanju i njegovanju tradicija NOR-a Medaljom boraca 1941.-1945. odlikovani su Gojko Šmitran i Mitar Bobrek za višegodišnju saradnju sa Savezom udruženja boraca NOR-a i posebne zasluge za njegovanje tradicije NOR-a i podizanje spomenika poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora, te pružanju pomoći radnicima u Pilani koji su bili slabijeg imovnog i zdravstvenog stanja. Medaljom zasluga za narod odlikovan je Lazo Šinik. U ime nagrađenih Šinik se zavalio OO SUBNOR-a Gradiška i čestitao im značajan jubilej. Dobitnici priznanja imaju obavezu da u narednom periodu sa generacijama koje dolaze obilježavaju tradicije NOR-a i svih oslobodilačkih ratova, rekao je Šinik.

Potpredsjednik OO SUBNOR-a Gradiška, Gojko Šerbula, naglasio je da svake godine na određeni način obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom jer je to obaveza prema svim žrtvama sa ovog područja. On je naglasio da je svaki treći stanovnik gradiške opštine poginuo u Drugom svjetskom ratu. Opštinski odbor SUBNOR-a nastoji da njeguje tradicije NOB-a, da ih prenosi na mlade, rekao je Šerbula i dodao da odbor ima oko 300 članova podmladka. On je naveo da imaju dobru saradnju sa opštinom, što nije slučaj sa odborima SUBNOR-a u drugim opštinama. Gradiška je jedina opština na području RS koja ima spomenike borcima Drugog svjetskog rata i odbrambeno-tadžbinskog rata, jedne pored drugih, naveo je Šerbula.

Svečanoj sjednici prisustvovala je i učesnik NOR-a, Jovanka Bogojev, koja je istakla da je ovo za nju najznačajniji dan jer je prošla sva ratišta, od prvog do zadnjeg dana Drugog svjetskog rata. Jovanka je u rat otišla sa 15 godina, vojno lice je bila deset godina i učestvovala u oslobođenju Beograda, Tovarnika i drugim frontovima. Preživjeli logoraš, Ilija Ivanović iz Gornjih Podgradaca, danas ima 86 godina. On se prisjetio proboja u Jasenovcu 22.aprila 1945.godine. Ivanović je rekao da je u logor odveden 1942.godine kad je bila Kozarska ofanziva, gdje je ostao do 1945. godine.

Izvor: Radio Gradiška