Naslovna Kultura Filmovi Prikazan film “Učitelj u lancima” u Novom Gradu

Prikazan film “Učitelj u lancima” u Novom Gradu

NOVI GRAD – U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu večeras je prikazan dokumentarno-igrani film “Učitelj u lancima”, posvećen srpskom učitelju i učesniku Sarajevskog atentata Veljku Čubriloviću.

Autor filma, rađenog dvije godine, Milan Pilipović rekao je da su to bio težak i odgovoran zadatak.

“Bilo je potrebno dosta vremena, znanja istorijskih fakata i mnogo vještina da bi se gledaocima približilo to vrijeme, prije 100 godina”, istakao je Pilipović.

On je naveo da je ovo druga projekcija filma o Veljku Čubriloviću, koji je iz Gradiške.

“Njegova porodica je bila veoma znamenita, mijenjala je tok istorije, nauke i vremena. Zato smo smatrali da ovim filmom, mi u njegovom rodnom kraju uradimo neki korak više”, dodao je Pilipović.

Scenarista dokumentarnog dijela filma je kustos-istoričar Zavičajnog muzeja u Gradišci Bojan Vujčić, a scenarista igranog dijela filma je glumac Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović.

Vidović je rekao da je zadovoljan urađenim i nada se da će dokumentarno-igrani film opravdati očekivanja.

“Scenario je rađen na osnovu istorijskih podataka koje je ustupio Zavičajni muzej Gradiška”, naveo je Vidović.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu Dražen Babić rekao je da je ovo bila prva projekcija nakon šest mjeseci pauze zbog pandemije virusa korona.

“Ovo je rezultat naše dobre saradnje sa Zavičajnim muzejom Gradiška. Imamo izuzetno dobru saradnju sa svim kulturnim ustanovama iz Gradiške”, dodao je Babić.

Besplatne ulaznice za projekciju filma građani su preuzmali ranije s obzirom da je broj mjesta bio ograničen kako bi bile ispoštovane epidemiološke preporuke.

Film je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja i uz podršku gradske uprave Gradiška.

Premijera je bila u Gradišci kao je projekat u okviru kojeg je u ovoj lokalnoj zajednici 21. septembra otvoren Trg Čubrilovića.

Učitelj Veljko Čubrilović, jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, obješen je u Sarajevu 3. februara 1915. godine.

Izvor: SRNA