Naslovna Info Predstavnici RS doputovali u Hag na izricanje presude Karadžiću

Predstavnici RS doputovali u Hag na izricanje presude Karadžiću

HAG – Predstavnici Vlade i nevladinih organizacija Republike Srpske doputovali su sinoć u Hag kako bi danas prisustvovali izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, javio je izvještač Srne iz Haga.

U Hag su doputovali predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i Karadžićev pravni savjetnik Goran Petronijević.

Delegaciju Boračke organizacije Republike Srpske čini još 14 članova iz svih krajeva Srpske, uključujući predstavnike civilnih žrtava rata, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida /RVI/. Udruženje žena žrtava rata predstavljaju predsjednica Božica Živković Rajilić iz Gradiške i Gordana Bandović iz Istočne Ilidže, ratne vojne invalide predsjednik Odbora RVI pri Boračkoj organizaciji Republike Srpske Vojin Gušić iz Nevesinja, a djecu poginulih boraca Milica Grahovac iz Banjaluke.

Boračku organizaciju Republike Srpske, osim predsjednika, predstavljaju i Željko Lalić iz Sokoca, Nebojša Lukić iz Bratunca, Milan Đukić, Gostimir Radulović i Jelena Šurlan iz Banjaluke, Slobodan Perendija iz Čajniča, Bogoljub Saničanin iz Prnjavora, Velibor Popović iz Čelinca, Radan Ostojić iz Bijeljine i Zdravko Torbica iz Prijedora, koji je bio svjedok na suđenju Karadžiću. Među predstavnicima iz Republike Srpske nema predstavnika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. Na istom letu iz Beograda do Amsterdama bio je general Radivoje Miletić koji je bio na odsustvu sedam dana jer mu je supruga teško bolesna i večeras se vratio u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, odakle će uskoro biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne od dvije godine i tri mjeseca u neku od zemalja.

Na izlazu iz aviona dočekala ga je policija i osoblje tribunala.

“Čovjek je bio načelnik nastavnog operativnog odjeljenja u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske. Podignuta je optužnica protiv njega iako nije imao nikakvu operativnu komandu nad vojskom u smislu upotrebe vojske i jedinica”, rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Goran Petronijević izjavio je Srni da se nakon izricanja presude očekuje konferencija za novinare i Tužilaštva i tima Karadžićeve odbrane, ali da termini još nisu poznati.

Predstavnike iz Republike Srpske dočekao je oficir za vezu sa tribunalom Borivoje Marojević. Iako je akreditovanje medija najavljeno za sutra od 10.00 časova, ispred i okolo zgrade tribunala postavljene su nadstrešnice iz kojih već od danas izvještavaju brojne medijske ekipe.

Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu zakazano je u 14.00 časova.

Hag danas izriče presudu Radovanu Karadžiću Sudsko vijeće Haškog tribunala najavilo je da će danas izreću presudu u slučaju protiv prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

U odluci sudskog vijeća, koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, navodi se da će presuda biti saopštena u 14.00 časova.

U završnoj riječi, u oktobru 2014. godine, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Karadžić poručuje da ne postoji razuman sud koji bi ga osudio i odbacuje sve spekulacije da bi presuda ili bilo koji njen dio mogli da ugroze Republiku Srpsku.

“Moja su očekivanja ista. Znam šta sam htio, šta sam uradio, čak i o čemu sam sanjao, i ne postoji razuman sud koji bi me osudio koliko god da je visokopozicioniranih srpskih zvaničnika osuđeno”, rekao je Karadžić, koji se od polovine 2008. godine nalazi u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala u Ševeningenu.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za “genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH.

Predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske prisustvovaće izricanju presude prvom predsjedniku Republike Srpske. Iz Srpske, osim direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorada Kojića, izricanju presude prisustvovaće delegacija Boračke organizacije Republike Srpske predvođena predsjednikom te organizacije Milomirom Savčićem, te predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić, potvrđeno je Srni u ovim organizacijama.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je Srni da će do kraja ove sedmice u Srpskoj biti podignut nivo bezbjednosti, zbog izricinja presude Karadžiću. “Posebna pažnja biće posvećena eventualnom okupljanju građana zbog izricanja presude Karadžiću”, rekao je Vasić.

Presuda će biti izrečena na dan kada je prije 17 godina NATO počeo da bombarduje Srbiju.

SRNA