Naslovna Kultura Knjige Predstavljeni 22. „Gradiški zbornik“ i 23. zbornik „Istina o Srbima“

Predstavljeni 22. „Gradiški zbornik“ i 23. zbornik „Istina o Srbima“

GRADIŠKA – U Kulturnom centru u Gradišci večeras su predstavljeni 22. broj časopisa za društvena pitanja “Gradiški zbornik“ i 23. broj zbornika “Istina o Srbima“, čiji je izdavač Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Gradiška.

Glavni urednik “Gradiškog zbornika“ Bojan Vujčić je istakao  da je 22. “Gradiški zbornik” još kvalitetniji u odnosu na prethodne i dodao da se u njemu nalazi 21. rad sa uvodom,  koji se odnosi na o kulturna dešavanja  u Gradišci u prethodnom period.

Vujčić je istakao da  kroz 22. “Gradiški zbornik” provejava duh porodice Čubrilović, Diane Budisavljević te da je upravo dio radova napisan na ovu temu.

On je dodao da su  u ovom zborniku zastupljeni i mladi pisci i njihova djela od kojih je izdvojio politikologa Bojan Latinovića i Aleksandra Obrenovića.

U zborniku „Istina o Srbima“ ove godine objavljena su po tri nagrađana poetska i prozna rada, te 20 odabranih radova koji su pristigli na ovogodišnju istoimeni konkurs.

Prva nagrada za poeziju pripala je Vesni Radović iz Beograda za pjesmu „Molitva“, a u kategoriji proze najbolje ocijenjena ja priča „Srpska sultanija” Liljane Terentić iz Smedereva.

Druga nagrada za poeziju dodjeljena je Zdravki Babić iz Bileće za pjesmu “Istina o Srbima”, dok je treće mjesto za poeziju dodjeljeno Milošu Milićeviću iz Doboja za pjesmu “Kota 923”.

Druga nagrada za prozno djelo pripala je Stojanki Đokić iz Bijeljine za priču „Quid est veritas “, a treća Nebojši Ristiću iz Gradiške  za priču „Svakonoćna snenija Prokopija Panajotovića”.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Gradiška Radana Vila Stanišljević istakla je da 25. godina rada i postojanja “Gradiškog zbornika” potvrđuje njegov kvalitet i opravdanost postojanja.

Vila Stanišljević je istakla da zbornik snažni zamah entuzijazma u Gradišci u očuvanju “Prosvjete”, jedne od najstarijih instutucija u našoj kulturi.

Ona je dodala da je zbornik dobio novi koncept sa Glavnik urednikom Bojanom Vujčićem koji svojim znanjem i entuzijazmom održava zbornik na visokom nivou.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić je istakao da  “Gradiški zbornik” i “Istina o Srbija” predstavljaju brend gradiške kulture sa postojanjem od 25 godina.

Adžić  je naglasio da je “Gradiški zbornik” pisani dokument koji ostaje budućim generacija.

On se zahvalio SPKD “Prosvjeta” koje baštini ovu tradiciju na prostoru Gradiške i dodao da će Gradska uprava uviijek podržavati ovakve manifestacije.

Izvor: Radio Gradiška