Naslovna Kultura Predstava “Ljubav na leskovački način” u Gradišci

Predstava “Ljubav na leskovački način” u Gradišci

GRADIŠKA – U Kulturnom centru u Gradišci večeras je odigrana predstava “Ljubav na leskovački način”.

Predstava je rađena prema tekstu Nenada Kražića, a režiju ove monokomedije potpisuje glumica Vesna Anđelković, koja je navela da predstava govori o udavači Zorki Mantinoj, izbiračici iz Leskovca u periodu između dva svjetska rata.

“Iako se radnja događa u vremenu prije skoro sto godina, sve mane koje žene nalaze na muškarcima su iste i vječite”, kaže Anđelkovićeva i dodaje da je predstava puna humora i narodnih izreka i na kraju šalje poruku da je “žena bez čovjeka polužena, čovjek bez žene nije ni polučovjek i da čovjek nije čovjek dok ga žena ne krsti”.

Prva verzije ove predstave odigrana je prije 13 godina, a od ove godine Anđelkovićeva je igra u novom obliku na srpskom i slovenačkom jeziku.

Ona kaže da već 10 godina kao glumica radi u Ljubljani, s ciljem očuvanja srpskog jezika i identiteta u Sloveniji, te ističe da Slovenci vole južnjački humor.

Anđelkovićeva kaže da trenutno radi na drugom dijelu ove predstave, koju je probno odigrala u Cirihu, a u kojoj Zorka odlazi u Sloveniju gdje daje ljubavni oglas u želji da nađe Slovenca i ljubav svog života, ali, nakon što nailazi na sve i svašta, ipak se vraća svojim korijenima.

SRNA