Naslovna Info Gradiška Predsjednik SO Gradiška Uroš Grahovac: Opština ne smije da trpi zbog isključivosti...

Predsjednik SO Gradiška Uroš Grahovac: Opština ne smije da trpi zbog isključivosti načelnika opštine i smijenjenog predsjednika SO

GRADIŠKA – Nakon što je novoizabranog predsjednika Skupštine opštine Gradiška, Uroša Grahovca u službene prostorije 5. avgusta uveo sudski izvršilac Osnovnog suda u Gradišci po rješenju Okružnog suda Banjaluka, do danas u ovom parlamentu ostao je status kvo.

Grahovac kaže da ni jedna institucija nije osporila skupštinsku većinu i one su pravosnažne i zakonite, ali da jedino načelnik opštine Zoran Latinović ne želi da poštuje odluke Skupštine opštine zbog čega se u opštini ništa ne pomjera sa mrtve tačke.

-Opština ne smije da trpi zbog isključivosti načelnika opštine i smijenjenog predsjendika Skupštine opštine. Njima to i nije u interesu zbog pozicija i oni svjesno ignorišu sve odluke Skupštine opštine i ne žele da ih provode – rekao je Grahovac za portal Moja-Gradiška.

On je rekao da ukoliko ne nađemo zajednički jezik, a ne nalazimo ga već deset mjeseci, većina će se morati odlučiti na korak koji nije baš popularan, a to je da će se morati opredjeljivati za krivične prijave.

Moja-Gradiška: Skupština opštine je deset mjeseci u blokadi. Ko će odgovarati za nanesenu štetu u opštini?

GRAHOVAC: Kod nas je jedna neviđena pravna ujdurma i to je nezabilježeno u praksi. Ovdje se radi o štetama sa više aspekata, koje su ogromne. One se ogledaju u političkom aspektu, ali i u investicijama. Pa, nekoliko partnera je otkazalo svoja ulaganja, čime je Gradiška izgubila milione, ostala bez radnih mjesta. Za gubitke u našoj opštini glavni i ključni krivac je načelnik Latinović. Da je odgovoran, on bi kada je izgubio skupštinsku većinu, uvažio onu drugu, u ovom slučaju našu skupštinsku većinu SNSD-a, DNS-a i ISDS-a.  Međutim, on i njegova grupa eksponenata negira naše postojanje.

Moja-Gradiška: Kojeg konkretno investitora je opštine izgubila?

GRAHOVAC: Zbog blokade lokalnog parlamenta prije mjesec i po dana italijanska firma “Monouso” odustala od investicije od 10 miliona evra u Agro-industrijsku zonu u Novoj Topoli. Taj investitor je bio zainteresovan da na pet hektara površine napravi ogroman pogon gdje je bilo planirano zapošljavanje 300 radnika.

 Moja-Gradiška: U seriji presuda, u Gradišci i dalje, i pored jasno definisane skupštinske većine od 17 odbornika SNSD-a, DNS-a i Izvornog SDS-a, zakonodavna vlast nije profunkcionisala? Da li je tu na neki način krivo i sudstvo?

GRAHOVAC:  Sve ovo što se dešava u Gradišci je odraz kako u RS i BiH pravosuđe (ne)funkcioniše. Stanje je haotično, što je pravosuđe dovelo na najniži nivo. U svemu tome vlada jedna anarhija, ponaša se kako ko hoće, niko nikom ne odgovara.

Moja-Gradiška: Kako komentarišete činjenice da vaš prethodnik ima novu kancelariju, dobija platu i koristi službeni automobil?

GRAHOVAC: Pitam samo koju skupštinu predstavlja Dončić, kada je na našoj strani 17 odbornika, a na njegovoj 14?! Zvanično sam predsjednik Skupštine i to bi trebali prihvatiti i Dončić i Latinović. Međutim, ne ide. Zanimljivo je da i dalje sebe smatra predsjednikom Skupštine, prima platu, a sve te privilegije mu daje načelnik opštine.

Moja-Gradiška: Na vanrednoj sjednici Skupštine opštine Gradiška od 23. februara nova većina SNSD-a, DNS-a i ISDS-a smijenila je rukovodstvo parlamenta, načelnike odjeljenja i direktore ustanova čiji je osnivač opština, kao i njihove upravne odbore.  Da li se i tu vodi bitka?

GRAHOVAC: Na posljednjoj sjednici razriješeni su SDS-ovi i PDP-ovi direktori. Međutim, niko neće da izvrši primopredaju dužnosti. Ignorišu i bojkotuju odluke. Mile su im fotelje, iako je negiranje ove odluke, krivično djelo. Na primjer, primopredaja, kako kaže, nije izvršena u Domu zdravlja Gradiška gdje umjesto dosadašnjeg direktora Milana Švrake, treba da dođe Tihomir Mihajlović.