Naslovna Info Aktuelno Republika Srpska-FBiH Poziv otkupljivačima da povećaju cijenu na 35 feninga

Poziv otkupljivačima da povećaju cijenu na 35 feninga

BIJELJINA – Gradska uprava Bijeljine zatražila je danas od otkupljivača pšenice da povećaju minimalnu otkupnu cijenu sa sadašnjih 33 na 35 feninga po kilogramu.

“Poljoprivredni proizvođači biće u krajnje teškom položaju ukoliko cijena od 33 feninga, koju je ponudila većina otkupljivača, ostane nepromijenjena”, saopšteno je iz Gradske uprave.

U saopštenju se navodi da je Gradska uprava Bijeljine i ranije bila u kontaktu sa otkupljivačima hljebnog žita i u kontinuitetu zahtijevala od njih da povećaju otkupnu cijenu pšenice.

Ova tema razmatrana je na današnjem sastanku gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa predstavicima Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, Komisije za poljoprivredu i selo i Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Učesnici sastanka su ocijenili da je glavni krivac za sadašnje stanje Direkcija za robne rezerve koja, kako se navodi u saopštenju, nije ispunila jednu od najvažnijih uloga zbog kojih je osnovana – regulaciju tržišnih kretanja i sprečavanje monopolskog ponašanja.

Ocijenjeno je i da bi bilo mnogo manje problema da su otkupljivači odredili cijenu pšenice prije žetve.

Zajednički zaključak je da u narednom periodu treba održati tematski sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na ovom sastanku trebalo bi biti analizirano cjelokupno stanje u poljoprivredi, uključujući problem otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda i posljedice suše na poljoprivrednu proizvodnju.

SRNA, NN