Naslovna Info Gradiška POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U PRUŽANJU POMOĆI INVALIDIMA

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI U PRUŽANJU POMOĆI INVALIDIMA

GRADIŠKA – Sporazum o saradnji u pružanju pomoći licima sa invaliditetom na području opštine Gradiška potpisali su danas načelnik ove lokalne zajednice Zoran Adžić i predsjednik lokalnog udruženja amputiraca “UDAS” Saša Dejanović.

Adžić je nakon potpisivanja rekao da je u ovaj sporazum pretočeno sve što je lokalna uprava radila u 2017. i 2018. godini u savladavanju arhitektonskih barijera i rješavanju ostalih problema sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom.

-U narednoj godini ćemo nastaviti sa otklanjanjem arhitektonskih barijera. Socijalno ugrožena lica sa invaliditetom imaće prednost u isplati jednokratnih novčanih pomoći, a biće im omogućeno da kroz projekat socijalnog neprofitnog stanovanja riješe stambeno pitanje – naveo je Adžić.

On je dodao da će lokalna uprava putem Prvirednog savjeta opštine Gradiška nastojati da ukaže poslodavcima koje povlastice ostvaruju ako zaposle lice sa invaliditetom.

Adžić je naglasio da je opština Gradiška jedna od rijetkih lokalnih uprava koja izdvaja budžetska sredstva za rad svih udruženja lica sa invaliditetom.

-Budžetska izdvajanja u ovoj godini veća su za devet odsto u odnosu na 2017. godinu, na istom nivou predviđena su i za narednu godinu, a sa dodatnim sredstvima biće podržane i njihove manifestacije – naveo je Adžić.

Predsjednik udruženja “Udas” Dejanović zahvalio je Adžiću i lokalnoj upravi na podršci udruženju, navodeći da je danas organizovan okrugli sto u okviru projekta “Obilježavanje 3. decembra – Međunarodnog dana lica sa invaliditetom u Gradišci”, koji ovo udrženje relizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dejanović je izrazio zadovoljstvo što je potpisanim sporazumom predviđen nastavak uklanjanja arhitektonskih barijera, što je veoma važno za invalide u kolicima i slijepa lica.

Okruglom stolu u Kulturnom centru prisustvovali su zamjenik načelnika opštine Gradiška Dragana Ilić, narodni poslanici Ognjen Žmirić i Dane Malešević, predstavnici Centra za socijaln, Crvenog krsta i svih osam udruženja lica sa invaliditetom na području Gradiške.

Srna