Naslovna Info Porodica heroja Milana Tepića 25 godina čeka da ga dostojno sahrani

Porodica heroja Milana Tepića 25 godina čeka da ga dostojno sahrani

Beograd – Aleksandar Tepić, sin majora Milana Tepića, koji je prije 25 godina junački poginuo, kao jedan od dva branioca bjelovarske kasarne pokušavajući da spriječi hrvatske snage da dođu do oružja u magacinu u kasarni, izjavio je da je za porodicu posebno bolno, jer ne mogu otići na grob, pošto Hrvatska neće da preda njegove posmrtne ostatke.

“Do dana današnjeg čekamo da nam Hrvatska preda posmrtne ostatke. Čuli smo da su nakon eksplozije prebačeni na groblje Miroševac u Zagrebu, ali nikada nije urađena DNK analiza. Boli nas što i dalje nismo sahranili tatu”, rekao je Aleksandar Tepić za današnji “Blic”.
On kaže da je njegov otac znao šta će uraditi i naglašava da je to i nagovijestio u posljednjem razgovoru sa suprugom Dragicom.

“Verovao je državi, vojsci i narodu. Da nije tako postupio – to ne bi bio on. Ne bi mogao da živi sa tim. Mogao je da aktivira eksploziv i da se udalji na bezbedno mesto, međutim ostao je da bi bio siguran da će mu plan uspeti.
Verovatno da se sa takvim obrazom, stavom i ubeđenjem ne bi snašao u današnjem društvu”, rekao je sin posthumno odlikovanog heroja Milana Tepića.

Majka vojnika Stojadina Mirkovića, koji se jedini od vojnika oglušio o majorevu naredbu o povlačenju iz kasarne u Bjelovaru i herojski poginuo sa Tepićem, Anica Mirković kaže da je za eksploziju u magacinu čula preko televizije i odmah naslutila najgore.

“Vojska je za njega bila svetinja”, rekla je majka Stojadina Mirkovića, koji je sahranjen četiri godine od pogibije i posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane.

Major Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković bili su jedini pripadnici JNA, koji su ostali u kasarni u Bjelovaru, nakon što se sva vojska povukla.

Tepić je minirao magacin municije u Bedeniku i hrabro poginuo zajedno sa Mirkovićem, koji se oglušio o naređenje da se povuče i dobrovoljno ostao u transporteru kako bi odbranio magacin od pripadnika “Zengi” koji su htjeli doći do oružja.

SRNA