Naslovna Info Gradiška Pokazali vrednosti seoskih običaja: „Folklorijada“ u Rogoljima u duhu srpske tradicije

Pokazali vrednosti seoskih običaja: „Folklorijada“ u Rogoljima u duhu srpske tradicije

Meštani Rogolja, jednog od najvećih sela u Lijevče polju ugostili su ovog vikenda nekoliko stotina članova kulturno-umetničkih društava, udruženja žena, zanatlija, takmičara u drevnim sportskim disciplinama.

Ranko Golubović, predsednik KUD „Rogolji“ kaže da je ovo prilika da pokažu vrednosti seoskih običaja i lepotu svoje tradicije.

-„Folklorijada“ je kruna našeg rada tokom cele godine, a posebno leti, kada se ovde najviše radi. Na trpezama su naša starinska jela od žita, povrća i voća ovogodišnjeg roda, a pripremili smo i lovačke kotliće – kaže Golubović.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Njegov komšija, Ostoja Slijepčević, svirač na fruli smatra da ovim programima podstiču život u selu, a mlade privlače da folklornom igrom, muzikom i zabavom ostanu u rodnom kraju.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

– Ovome se svi radujemo, bez obzira na uzrast, jer nam dolaze gosti koje volimo i sa kojima delimo lepote zajedničkih programa – objasnio je Sliječević, član rogoljskog KUD i počćasni član Udruženja žena „Majke“ sa kojima putuje u druga sela, u uzvratne posete.

Foto: M. Pilipović / RAS Srbija

Osim nastupa na pozornici, najviše pažnje privukao je defile kroz selo predvođen okićenim fijakerima i konjskim zapregama.

BLIC