Naslovna Info Gradiška Pogoršana epidemiološka situacija u Gradišci (VIDEO)

Pogoršana epidemiološka situacija u Gradišci (VIDEO)

GRADIŠKA – Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić izjavio je danas da je u Gradišci posljednjih dana znatno povećan broj lica zaraženih virusom korona, te pozvao građane da poštuju sve mjere zaštite od širenja zaraze koje je preporučio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Mnogo građana ne poštuje mjere zaštite od virusa korona i ovom prilikom ih pozivam da na svim javnim mjestima maksimalno poštuju preporučene mjere kako bi zaštitili zdravlje i živote ljudi i sačuvali nivo privredne aktivnosti na području grada”, rekao je Adžić novinarima.

On je istakao da je epidemiološka situacija veoma ozbiljna i da su Dom zdravlja i Bolnica u Gradišci preopterećeni brojem pacijenata.

“Gradski kontrolni organi, inspekcija i komunalna policija se trude da budu edukativni i korektni u radu, ali moraju da budu i represivni zbog toga što se i poslije niza upozorenja pojedinci ne pridržavaju preporučenih mjera”, dodao je Adžić.


Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je da je u posljednja 24 časa u Gradišci registrovano 25 lica zaraženih virusom korona, dodajući da je pogoršanje epidemiolške situacije u jesenjim mjesecima bilo očekivano i da su na to građani bili upozoreni.

“Došli smo u situaciju da smo se svi pomalo opustili, nakon nekoliko mjeseci povoljne situacije. Shvatamo da je teško ispoštovati sve mjere, ali moramo da shvatimo da ćemo sa kovidom živjeti još određeni period i da ćemo morati da poštujemo sve preporučene mjere”, istakla je Tepavac.

Ona je navela da je u Gradišci u avgustu registrovano 155 lica zaraženih virusom korona, što je veliki broj, da je u spetembru smanjen broj zaraženih na 66, te da su u oktobru registrovana već 124 pozitivna lica.

“Što je više zaraženih lica to je i veća vjerovatnoća pojave pacijenata sa teškom kliničkom slikom kojima je potrebno bolničko liječenje. Iz tog razloga je bitno da se pozitivni na virus korona registruju, kako se zaraza ne bi dalje širila i bolnički kapaciteti došli u situaciju kolapsa”, naglasila je Tepavac.

Ona je dodala da je veliki problem što zaražane osobe ne prijavljuju svoje kontakte, koji dalje normalno hodaju po gradu, djeca idu u školu i vrtić i dalje mogu da zaraze druge osobe.

“Djeca za sada nisu imala tešku kliničku sliku, ali mogu da budu rasadnik infekcije. To govori i posljednji slučaj zaraženog djeteta koje nije imalo nikakve simptome osim curenja nosa, a prenijelo je zarazu na pet-šest osoba”, navela je ona.

Ona je dodala da je epidemiološka situacija u školama i dalje dobra, da je od početka školske godine bilo zaraženih učenika, ali da su oni zaraženi van škole i nisu prenosili zarazu na druge učenike.


Direktor gradiške Bolnice Rajko Dodik naveo je da je u kovid odjeljenju zbrinuto 16 pacijenata, 14 iz Gradiške i dva iz Srpca, koji imaju tešku kliničku sliku i od kojih je 10 na kiseoničkoj terapiji.

“Od početka pandemije virusa korona na kovid odjeljenju gradiške Bolnice zbrinuto je oko 140 pacijenata, od kojih su 30 bili zdravstveni radnici. U odnosu na raniji period, kliničke slike pacijenata su sve teže, sa obostranim upalama pluća i zahtjevnijom terapijom”, rekao je Dodik.

On je dodao da je trenutno zaražen jedan zdravstveni i jedan nemedicinski radnik Bolnice, te da je u tom pogledu stanje stabilno.


Direktor Doma zdravlja Gradiška Vesna Gluvić Čelić rekla je da je zdravstveni sektor u Gradišci organizovan u potpunosti prema epidemiološkim mjerama koje nalažu Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravtsvo Republike Srpske.

“Kovid ambulanta radi u dvije smjene, od 7.00 do 20.30 časova, osim nedjelje kada pacijente, kao i u večernjim časovima, zbrinjava Hitna služba. Kovid ambulanta je podržana i službama laboratorijske i rendgen dijagnostike i radi uzorkovanje briseva za “pi-si-ar“ testove”, navela je Čelićeva.

Ona je dodala da su od početka ove sedmice zabilježene gužve u kovid ambulanti, te zamolila pacijente za strpljenje.

U Gradišci je do sada registrovano ukupno 448 lica zaraženih virusom korona, a preminulo je 18 osoba.

Video:

Izvor: Radio Gradiška