Naslovna Info Gradiška Počela podjela sjetvenih paketa u Gradišci

Počela podjela sjetvenih paketa u Gradišci

GRADIŠKA – U Gradišci je danas počela podjela 400 besplatnih poljoprivrednih paketa za potrebe malih poljoprivrednih gazdinstava  koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Stručni saradnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Bojan Balaban istakao je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa IFAD projektom obezbjedilo 9 000 paketa za višečlane i socijalno ugrožene porodice bez redovnih primanja u Republici Srpskoj.

„Nosilac aktivnosti za grad Gradišku je poljoprivredni klaster ‘Gradiška-Laktaši-Srbac’ koji je u saradnji sa Gradskom upravom, preko resornog ministarstva obezbjedio 400 sjetvenih paketa koji će preko Savjeta mjesnih zajednica biti podijeljeni krajnjim korisnicima“, rekao je Balaban i dodao da vrijednost jednog paketa iznosi 250KM.

On je naveo da paket sadrži deset osnovnih vrsta sjemena povrća, tri vrste đubriva i prskalicu što je dovoljno za zasnivanje proizvodnje na pola dunuma poljoprivrednog zemljišta.

Balaban je istakao da je cilj ove mjere da se omasovi poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja domaće hrane.

Gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić istakao je da je Gradska uprava u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Gradskom boračkom organizacijom i Udruženjem porodica sa četvoro i više djece odabrala porodice koje imaju sjetvene površine do 500 kvadrata.

Adžić je rekao da će kroz ovaj projekat biti obezbjeđene dovoljne količine hrane za porodice u stanju socijalne potrebe i dodao da će, ukoliko bude zainteresovanih, grad Gradiška nastojati nabaviti i dodatne količine sjetvenih paketa.

Presjednik Savjeta Mjesne zajednice Elezagići, Bojan Živković rekao je da će u ovoj mjesnoj zajednici biti podijeljeno osam sjetvenih paketa i dodao da je zainteresovanost za pakete bila velika.