Naslovna Info Gradiška POČAST MALIM HEROJIMA: Oni su obilježili 2019.

POČAST MALIM HEROJIMA: Oni su obilježili 2019.

GRADIŠKA – Djeca, većinom učenici osnovne škole iz gradiškog i laktaškog kraja o čijim poduhvatima i posebnostima je portal Srpskainfo pisao tokom godine, okupila su se posljednjeg petka u godini na svečanosti u Gradiški.

Program za njih organizovala je naša redakcija, a novogodišnje darove obezbijedili su gradska uprava iz Gradiške i restoran „Karpe Diem“.

Mališane hrabrih srca i bujne mašte zabavili su „Mister iks“ (Željko Dedić) i „Čupavko“ (Andrea Mitrić). Ovom prilikom prisjetili smo se gestova, postupaka i stavova naših malih heroja, zbog čega su postali poznati u svojim sredinama. Dobar glas o njima, nakon reportaža na portalu Srpskainfo, daleko se pročuo.

Gest trojice osnovaca iz Gradiške, Noe Goluba, Filipa Piljka i Janka Ćuluma, koji su na parkingu pronašli, a potom predali u policijsku stanicu torbu s novcem i dokumentima, snažno je odjeknuo u njihovom naselju i školi.

Kreditne kartice, 200 KM u gotovini, lične dokumente, trojica učenika osmog razreda Osnovne škole “Danilo Borković” iz gradiškog naselja Senjak pronašla su na parkingu pored gradskog bazena. Na tome im je zahvalio 26-godišnji Leon Bijelić iz Banjaluke, kojem su vraćene izgubljene stvari.

– Od tada svi nas prepoznaju na ulici i hvale naš gest. Uvijek bismo isto uradili, a vama smo zahvalni na pažnji koju ste nam ukazali – rekli su Noa, Filip i Janko.

Na ovu svečanost, iz svoje male škole u Grbavcima, na naš poziv, doputovalo je troje učenika zajedno s učiteljicom Martinom Škorić. Njeni sinovi, a istovremeno učenici Neven i Danko, koji iz grada putuju u seosku školu, gde ih dočekuje mještanka i učenica Andrea Stanić, obradovani su programom.

– Baš nam je ovdje lijepo. Došli smo nas troje, u školi nije ostao niko osim psa, koji nas uvijek dočekuje i ispraća. Danas je posljednji dan prvog polugodišta. Sviđa mi se paketić ali još više slikanje s Djeda Mrazom. Oduševio me mađioničar, a dopada mi se i slikanje na licu raznim bojama – rekao nam je Neven Škorić iz Gradiškog naselja Brestovčina, inače učenik drugog razreda grbavačke škole.

Andrea Stanić iz petog razreda i posljednji đak iz Grbavaca, sramežljivo nam se povjerila da je poslije reportaže o njoj i njenoj školi na portalu Srpskainfo mnogi zaustavljaju u selu, u nevjerici se raspituju o broju učenika i podsjećaju na vrijeme kada je u Potkozarju bilo više đaka nego stolica. Sada je to sasvim drugo vrijeme, kaže učiteljica Martina Škorić, u kojem u Grbavcima ima više učionica nego učenika.

Nemanja Misimović, osnovac i odlikaš iz Vrbaške, veliki je ljubitelj životinja.

– Svi su upamtili moju sliku u novinama od ljetos na kojoj sam s jagnjetom i psom. Oni su me uvijek pratili od kuće do škole, tu sačekivali do kraja nastave, a poslije smo se nas troje zajedno vraćali kući, ja ispred, pa ovca za mnom i pas na kraju – podsjetio je na našu reportažu Nemanja, kojeg u selu zovu i Dječak sa jagnjetom.

Nagrade su proslijeđene i Davoru Mariću, koji uporno pokušava okupiti vršnjake na seoskom igralištu i tako ih odvratiti od društvenih mreža i igrica, te njegovom bratu Đorđu, koji je postao “glava kuće” nakon očeve smrti. Oni su, zbog bolesti, izostali sa naše svečanosti, za razliku od Andree Mitrić (10) iz Laktaša.Ona je i ovdje djecu zabavljala klovnovskim i glumačkim ulogama, a već je stekla pozamašno iskustvo na sceni. Ona želi da postane modni dizajner ili glumica, pa da zaigra u pozorištu za djecu.

– Imala sam nekoliko nastupa u školi, među učenicima. To je stvarno bilo uzbudljivo, a ja sam imala veliku tremu. Mojoj učiteljici Ranki Bosančić dopali su se moji trikovi, što je za mene najvažnije. Najviše sam naučila od starijih, nešto sam gledala na televiziji, na Internetu… Mnoge vještine tako sam zapamtila. U slobodno vrijeme vježbam, igram se, zabavljam sebe, ali i druge – veli Andrea.

Ona u vrijeme zimskih praznika ima mnogo obaveza, jer je mnogi zovu na rođendane, na podjelu paketića, a gostovala je i u nekoliko zabavišta… Njene impresije su zanimljive.

– Zaradila sam nekoliko velikih čokolada, dobila mnogo bombona, cijelu šerpu i još neke poklone. To znači da su se moji nastupi dopali djeci i starijim ljudima – ohrabrena je Andrea.

Od Nove godine najviše očekuje dobrih ocjena u školi, priželjkuje zanimljiva putovanja u svijet čarolije, igre i zabave. Hvali se i humanitarnim akcijama u kojim je učestvovala ove godine.

– Poklonila sam svoje lutkice, igračke, neke haljinice i drugu odjeću siromašnoj djeci, koja nemaju novca da sve to kupe. Oni su se mnogo obradovali poklonima, a mene je to mnogo razveselilo – ispričala nam je Andrea Mitrić, koja je, sa svojim ukućanima, bogato okitila novogodišnju jelku i cijelo dvorište, koje noću blješti i svjetluca.

Dječak iz autopraonice odselio u Nemačku

Nemanja Žmirić (8), maštoviti i humani dječak iz Gradiške, takođe je obilježio ovu godinu. Poslije nastave, ispisanih domaćih zadataka i naučenih lekcija, ovaj učenik trećeg razreda Osnovne škole “Danilo Borković” u Gradiški pomaže ženama, starcima i ostalim vozačima u obližnjoj autopraonici da što bolje urede svoja vozila. Njemu to, veli, ni malo nije teško.

Nažalost, on je izostao iz našeg programa, jer je, kazali su nam njegovi rođaci, s porodicom odselio u Njemačku.