Naslovna Info Gradiška Pljušte tužbe u Gradiški: Advokati i sudovi raspetljavaju politički čvor

Pljušte tužbe u Gradiški: Advokati i sudovi raspetljavaju politički čvor

GRADIŠKA – Narodni poslanici Slavko Dunjić i Zoran Adžić te ministar prosvete RS Dane Malešević, zajedno sa grupom odbornika, odlučili su da tuže Radislava Dončića i više medija.

Oni smatraju da ih je Dončić, kojeg je Vrhovni sud RS ovlastio da zastupa SO do konačnog rešenja jednogodišnjeg sporenja, oklevetao.
-Povodom zlonamernog intervjua kojeg su preneli pojedini mediji već smo angažovali advokata. Podnećemo tužbu protiv smenjenog predsednika SO Gradiška Radislava Dončića zbog klevete. Isto ćemo učiniti protiv svih medija koji su jednostrano preneli sporni intervju – navedeno je u saopštenju Izvornog SDS-a. U ovoj partiji smatraju da su kvalifikacije koje su ih iritirale „izrečene u cilju obmanjivanja javnosti i diskreditorovanja časnih ljudi koji, za razliku od Dončića, Opštinu žele da vrate u normalan život i u zakonske okvire“. Komentarišući navode Ministrastva finasija RS da će Opština biti uskraćena za grant od 672.000 eura namenjenih „Vodovodu i knalizaciji“ zato što nije donela skupštinsku odluku o prihvatanju ovih sredstava, Donćić je rekao da je to „prljava politička igra.”
-Žalosno je što iza ovog osporavanja sredstva Gradiški stoje dva narodna poslanika i jedan ministar iz Gradiške. Reč je o Slavku Dunjiću , Zoranu Adžiću i Dani Maleševiću. Oni su lobirali da ta sredstva ne dođu ovde – izjavio je Dončić medijima i time isprovocirao poslanike i ministra Maleševića koji je prethodno bio načelnik opštinskog Odelenja za društvene delatnosti. Dončić je otišao korak dalje u optužbama na Maleševićev račun rekavši da je on, “kada mu se ukazala prilika da postane ministar prosvete i kulture, zajedno sa Dunjićem i Adžićem a verovatno po dogovoru od ranije izazvao političku krizu”.
-Mi smo u 2014. na sednici SO razmatrali i doneli odluku o prihvatanju granta pa nema potreba da se Skupština više time bavi. Ali to je sada, nažalost, predmet političkih kalkulacija – smatra Dončić uveren da će načelnik Zoran Latinović ipak pronaći način da lokalna uprava ne bude uskraćena za ovaj novac.

Skupštinska većina
Radislav Dončić je takođe izjavio da načelnik Gradiške Zoran Latinović ima skupštinsku većinu od 16 odbornika koji će izglasati budžet nakon što sudovi donesu odluke koje će omogućiti nesmetan rad lokalnog parlamenta. Međutim, u SNSD-u, ISDS-u i DNS-u to demantuju tvrdnjom da je čvrsta većina od 17 odbornika na njihovoj strani a Dončiću preporučuju da što pre zakaže sednici SO i to proveri.

Milan Pilipović EuroBlic