Naslovna Info Plastenici za 92 srbačke porodice

Plastenici za 92 srbačke porodice

SRBAC – Šansu da sebi obezbijede domaću hranu, a i pristojnu zaradu, dobile su 92 srbačke porodice kroz projekat dodjele plastenika sa sistemom za navodnjavanje, čija vrijednost iznosi oko 250.000 KM.

Riječ je o IFAD projektu “Razvoj konkurentnosti u ruralnom području – RCDP”, koji realizuje opština Srbac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Stručni saradnik Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata koja djeluje pri resornom ministarstvu Bojan Balaban rekao je da je postavljanje plastenika površine 100 kvadratnih metara počelo i dodao da su pravo učešća na javnom pozivu imale socijalno i materijalno ugrožene osobe, mladi do 35 godina starosti i žene svih starosnih dobi.

– Omogućili smo da plastenike dobiju oni koji imaju poljoprivredno zemljište pogodno za postavljanje plastenika i namjeravaju da se bave plasteničkom proizvodnjom, bez obzira na to da li imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo. Putem IFAD projekta i resornog ministarstva izdvojeno je 50 odsto sredstava, a korisnici i lokalna uprava su obezbijedili preostalih 50 odsto – kazao je Balaban.

On je dodao da je to jedan u nizu projekata koji se realizuje putem IFAD-a u Srpcu, jer je prošle godine nabavljena mehanizacije za Udruženje pčelara, malinara i borovničara, sufinansirana nabavka repromaterijala za proizvođače kornišona i soje, kao i niz drugih projekata.

Među dobitnicima plastenika je i Ramajana Sarić (21) iz Korova, majka maloljetnog djeteta, koja se do sada nije bavila plasteničkom proizvodnjom, a planira da uzgaja paradajz, papriku i druge vrste povrća.

– Živim u šestočlanoj porodici koja se bavila isključivo peradarstvom, a uzgojem povrća planiramo da obezbijedimo dodatni izvor prihoda. Najveći dio proizvodnje biće namijenjen za ličnu upotrebu, a viškove ćemo prodati. Ova podrška nam uliva dodatnu sigurnost jer vlada neizvjesnost zbog pandemije i niko ne zna šta donosi sutra – rekla je Ramajana.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je ovo samo početak razvoja plasteničke proizvodnje u ovoj godini jer je nedavno potpisan ugovor sa predstavnicima Investiciono-razvojne banke kojim su planirana dodatna ulaganja u ovu oblast u iznosu od 76.000 KM.

– Odobrena su nam bespovratna sredstva u iznosu od 53.196 KM, a ostatak će obezbijediti korisnici projekta. Prošle godine smo realizovali sličan projekat sa humanitarnom organizacijom MAID, kada smo dodijelili 20 plastenika sa pratećom opremom, a očekujemo dalji nastavak saradnje – kazao je Dragosavljević.

Prema njegovim riječima, za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Srpcu, putem raznih izvora finansiranja, u ovoj godini će biti izdvojeno blizu pola miliona maraka.

 Poljoprivreda

Na području opštine Srbac poljoprivreda je osnovna privredna grana. Od ukupne površine opštine u iznosu od 45.251 hektar, na oranice, voćnjake, vinograde, pašnjake i livade otpada 25.871 hektar ili 57 odsto, po čemu je Srbac svrstan među prve četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj i BiH.