Naslovna Info Plasman voća u Rusiju ne smije biti ugrožen

Plasman voća u Rusiju ne smije biti ugrožen

BANjALUKA – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kontinuirano prati rad proizvođača i izvoznika iz RS koji plasiraju domaće jabuke i kruške na rusko tržište kako ništa ne bi ugrozilo saradnju sa Rusijom i dovelo do ponovne zabrane izvoza.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Saša Lalić navodeći da je rusko tržište veoma značajno za domaće proizvođače, te da se Srpska maksimalno trudi da ne dođe do situacije kakva se desila u januaru prošle godine. 

– Nakon berbe redovno vršimo popis voća, kao i procjenu stanja prinosa u toku sezone. Komisijski obilazimo sve voćnjake da bi Rusima mogli predočiti jasnu evidenciju iz koje se vidi veličina parcela svakog voćara, sredstva koja koriste u proizvodnji, kompletna slika sa terena. Non-stop smo u kontaktu sa proizvođačima i izvoznicima, ništa ne prepuštamo slučaju – kazao je Lalić.

Istakao je da su institucije RS, iako nisu bile odgovorne za zabranu izvoza voća u Rusiju, preduzele niz koraka da domaći proizvođači ponovo imaju zeleno svjetlo za izvoz. 

– Rusija je uvela zabranu u januaru 2018. godine jer je kod izvoznika “Frukta kompani” iz Bijeljine pronašla pošiljku sumnjivog porijekla. Spoljnotrgovinska komora BiH je za tu pošiljku izdala obrazac kojim je potvrdila da je roba porijeklom iz BiH, a inspektor iz Brčko distrikta je izdao fitosanitarni sertifikat. Srpska nije imala nikakve odgovornosti osim što je izvoznik bio sa naše teritorije – pojašnjava Lalić i dodaje da je odmah nakon uvođenja zabrane kompanija “Frukta kompani” iz Bijeljine izbrisana sa liste izvoznika, kao i svi kooperanti vezani za to preduzeće.

– Nakon toga je obavljena kontrola ostalih izvoznika, a Vlada RS je donijela uredbu o registraciji izvoznika voća i povrća u svježem stanju na područje Rusije. Tim dokumentom detaljno su propisani uslovi koje moraju ispuniti firme koja žele izvoziti u Rusiju i u skladu s tim izradili smo novu evidenciju izvoznika i u nju upisali samo one koji ispunjavaju sve uslove – kazao je Lalić.

Dodao da je ta evidencija u svakom momentu dostupna na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede RS i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH. 

– “Frukt kompani” iz Bijeljine nije na listi izvoznika, kao što neki govore i u to se svi mogu uvjeriti. Ta firma nam se nakon brisanja nikada nije ni obratila za upis u evidenciju – kaže Lalić. 

Naglasio je da su netačne i informacije da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaslužno za ponovno dobijanje dozvole za izvoz voća u Rusiju, koja je na snazi od sredine ljeta prošle godine.   

– RS je jedina zaslužna za to i njen tadašnji predsjednik Milorad Dodik. Vlada RS i Ministarstvo poljoprivrede su jedini u BiH donijeli uredbu u vezi sa registracijom izvoznika i ponosan sam što je tako.  Spoljnotrgovinska komora BiH i dalje obrazac o porijeklu robe izdaje iz kancelarije, bez ikakvih kontrola na terenu – kazao je Lalić. 

Količine

Saša Lalić kaže da je Srpska prema popisu iz prošle sezone imala 22.700 tona voća namijenjenih ruskom tržištu, a da je od te količine izvezeno 18.724 tone jabuka i krušaka.  

– Za ovogodišnju berbu popis još nije okončan ali prema preliminarnim rezultatima na lageru ima 13.388 tona jabuke namijenjene ruskom tržištu, kao i 7.000 tona kruške. Do kraja sedmice imaćemo konačne brojke i spisak ćemo dostaviti Rusiji – kazao je Lalić.