Naslovna Info Gradiška PITKA VODA ZA SVAKO DOMAĆINSTVO: Nastavljeno proširenje vodovoda u gradiškim selima

PITKA VODA ZA SVAKO DOMAĆINSTVO: Nastavljeno proširenje vodovoda u gradiškim selima

GRADIŠKA – Gradiški “Vodovod” odlučan je da obezbijedi pitku vodu u svim selima u Lijevču, Potkozarju i Prosari. Radovi na nekoliko lokacija, uključujući kopanje dodatnih bunara u Žeravici, nastavljeni su u nekoliko sela.

Sandro Zeničanin, direktor ovog preduzeća, kaže da su svi ranije planirani i započeti poslovi neupitni. Oni su nastavljeni, bez obzira na kompleksnu epidemiološku situaciju. Ovo komunalno preduzeće iz Gradiške završilo je izgradnju vodovoda u selu Sovjak, udaljenom 30-ak kilometara od grada.

Izgrađeno je 15 kilometara vodovoda, uključujući pumpnu stanicu. Time su, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), stvoreni uslovi za priključke domaćinstava i drugih korisnika, što je sada najvažniji posao u ovom kraju ispod Prosare. Tu će, prema procjenama Sandra Zeničanina, biti priključeno više od stotinu domaćinstava, koja su godinama bez dovoljno pitke vode.

Uslovi za proširenje mreže i na ovom području stvoreni su stalnim ulaganjima i povećanjem kapaciteta bunara i crpnih pumpi u Žeravici.

– Osamdeset odsto gradiškog kraja snabdijeva se vodom s gradskih vodoizvorišta. Njihov kapacitet uskoro ćemo povećati priključenjem novih bunara koje kopamo i koje ćemo ljetos priključiti na ovaj veliki i veoma razuđeni vodovodni sistem – kazao je za Srpskainfo Zeničanin, podsjetivši da je to još jedan Projekat opštinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), na osnovu donacije UNDP.

To će omogućiti proširenje mreže i na Elezagiće i Berek, što je davnašnja potreba i želja mještana ovih sela koja gravitiraju topolskom području, naglasio je Zeničanin.Sandro Zeničanin

– Na osnovu stručnih analiza i procjena, odlučili smo da prvo radimo taj dio. Očekujemo da ćemo, najduže za mjesec, eventualno dva mjeseca, početi radove u Bereku i Elezagićima. Takođe projektujemo takozvanu sekundarnu mrežu za sva naselja koja do sada nisu obuhavćena vodosnabdijevanjem s gradskih bunara. To je dvadesetak odsto ukupnog gradiškog područja – naglasio je Zeničanin.

U Gradiški je prošle godine rekonstruisan vodotoranj u Žeravici i uspostavljen savremeni sistem upravljanja i monitoring vodosnabdijevanja. Gradonačelnik Zoran Adžić ističe da je riječ o kapitalnom projektu vrijednom 2,5 miliona KM. On naglašava da je cilj ovog projekta, kojeg su finansirali Grad Gradiška, uz donacije Vlade Republike Srpske i inostranih finasijera, obezbjeđenje dovoljnih količina vode sa izvora u Žeravici za period od 30 godina.

– Zamijenjeni su cjevovodi, komore, ventili, izgrađeni vodovi za rezervno napajanje u slučaju zastoja vodotornja – rekao je Zeničanin.

On je podsjetio da je takođe izvršena građevinska adaptacija vodotornja, cjevovoda i rezervoara, te uspostavljena potpuna automatizacija eksploatacije bunara i rada pumpi. Zeničanin je istakao da je riječ o najsavremenijem sistemu monitoringa i upravljanja vodosnabdijevanjem.

Ovdje godišnje isporučuju dva miliona kubika vode za 17.000 potrošača na cijelom području grada, Lijevče polja i Potkozarja.

Podsjećamo, Komunalno preduzeće “Vodovod“ je po evropskim parametrima svrstano među najuspješnija u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo višemilionskim donacijama.

Vodovodna i kanalizaciona mreža su znatno proširene, sistrem modernizovan, a sada su u planu kapitalni projekti u cilju ekonomičnije potrošnje vode, izgradnje vodovoda u još nekoliko udaljenijih sela, te zaštita vodotoka u zoni kanalizacionih vodova.

Detekcija kvarova

Komunalno preduzeće “Vodovod” formiralo je Odsjek za detekciju gubitaka pitke vode u svojoj mreži, koji su iznosili približno polovinu ukupne eksploatacije sa izvora u Žeravici. Vlada Japana donirala je sofisticiranu opremu vrijednu 120.000 KM za otkrivanje kvarova, šupljih cijevi i krađu vode. Time su gubici znatno smanjeni.

Naplata manja za 40 odsto

Od početka epidemije virusa korona naplata vode na području Gradiške smanjena je 40 odsto, dok je potrošnja vode u blagom povećanju. Razlog manje naplate je nerad većih potrošača, koji u ovom periodu ne plaćaju redovno komunalne obaveze.