Naslovna Info Gradiška Penzioner digao neobičan drveni objekt uz Savu

Penzioner digao neobičan drveni objekt uz Savu

GRADIŠKA – Penzioner iz Bok Jankovca kod Gradiške Anton Saček, koji je strastveni lovac, ribolovac i poštovalac prirode, ovih dana završava neobičnu čeku na samoj obali Save.

LED rasvjeta

S predivnim pogledom na rijeku, slavonske šume i Evropsku uniju s jedne i plodne oranice s druge strane, ovaj objekt s pravom nosi epitet luksuznog. Urađen je od drveta, ima 24 kvadrata, a jedna polovina je zatvorena i imat će grijanje i sav savremeni komoditet.

– Prvo sam uradio put do ove lokacije, pa očistio obalu. U prelijepom ambijentu divovskog gloga starog pola vijeka, jasena i javora podigli smo ovu čeku koja liči na sojenicu. Dolje su bagremovi stubovi, a stepenice sam napravio od  jasenove daske. Sve sam sam nacrtao i osmislio – kaže Saček.

S komšijom i kolegom lovcem Nebojšom Račićem, Saček se prihvatio finalnih radova, termoizolacije zidova, stropa i podova. Zanimljivo je da su i soba na čeki, a i terasa od 12 kvadrata, kao i stepenište i vanjski zidovi osvijetljeni LED rasvjetom. Uskoro objekt dobiva i elektroniku.

– Rasvjeta funkcioniše pomoću specijalnog akumulatora. Sve sijalice i reflektori, a ima ih desetak, ne troše više od obične kućne sijalice. Uskoro ćemo ovdje montirati i videonadzor, tako da ću u svako doba dana pomoću mobitela moći pratiti šta se dešava oko objekta – kaže Saček.

Saček: Sve sam nacrtao i osmislio

Izrada platforme

Kada radovi budu okončani, uslijedit će izrada platforme na vodi i spuštanje sajle za vezivanje čamaca. Anton je izračunao da prilikom najvišeg vodostaja ostane slobodno pet-šest stepenica, tako da voda ne može ugroziti objekt.

Objekt ima 24 kvadrata

Uložio 6.000 KM

Unutrašnjost je već opremio policom za pića, a uskoro će stići peć na drva, ležaj, sto sa stolicama i druga oprema za uživanje.

– Kada završimo berbu kukuruza, i ovaj objekt  bit će završen. E, tada ćemo isprobati čeku. Planiram da pozovem pedesetak prijatelja i da uz prigodno pečenje i presijecanje vrpce označimo otvaranje ovog objekta u koji sam već uložio 6.000 KM – kaže Saček, jedan od najboljih lovaca i ribolovaca u  nekoliko sela.