Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba umjetničkih djela sa 19. sazivu Likovne kolonije Gradiška 2021.

Otvorena izložba umjetničkih djela sa 19. sazivu Likovne kolonije Gradiška 2021.

GRADIŠKA – U Zavičajnom muzeju u Gradišci je sinoć otvorena izložba umjetničkih djela koja su nastala na 19. sazivu Likovne kolonije Gradiška 2021. koja je održana tokom avgusta u Lamincima. 

Kustos Zavičajnog muzeja Gradiška Aleksandar Obrenović, koji je selektor i učesnik 19. Likovne kolonije Gradiška, rekao je da je na ovogodišnjoj Koloniji nastalo 25 umjetničkih djela u raznim tehnikama.  

“Našu zbirku smo ove godine obogatili motivima Gradiške a sva ta djela biće jedan istoriski dokument koji će ostati generacijama koje dolaze” rekao je Obrenović i dodao da je fundus Kolonije bogat djelima oko 90 umjetnika koji se bave različitim tehnikama, od akvarela do konceptualnih djela.

On je naglasio da će na buduće kolonije pozivati umjetnike koji do sad nisu bili kako bi još više obogatili zbirku.

 

Direktor Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujčić rekao je da Likovna kolonija Gradiška postoji više od 20 godina ali da nekoliko puta nije održana što nije pohvalno ističući da je ulaganje u kulturu i prosvjetu ulaganje u budućnost.

Govoreći o depou slika on je rekao da se slike čuvaju u suvom prostoru ali da im je potreban adekvatniji prostor. 

“Zavičajni muzej ima u planu da u dogovoru sa akademskim slikarima godišnje uradi nekoliko portreta istaknutih istoriskih ličnosti našeg grada koje bi pratila priča o tim ljudima. Mi bi na taj način napravli fundus Zavičajnog muzeja koji bi mogli predstaviti bilo gdje u svijetu što je opet ulaganje u budućnost” rekao je Vujčić. 

Izvor: Radio Gradiška