Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba slika Milovana Čikića u Zavičajnom muzeju u Gradišci (VIDEO)

Otvorena izložba slika Milovana Čikića u Zavičajnom muzeju u Gradišci (VIDEO)

GRADIŠKA – Izložba slika akademskog slikara Milovana Čikića, inače osnivača Likovne kolonije Gradiška, otvorena je danas u galeriji Zavičajnog muzeja u Gradišci.

Autor postavke, kustos Aleksandar Obrenović , izložio je devetnaest Čikićevih radova, rađenih raznim tehnikama, ulje na platnu, akril na platnu i kombinovano, ulje i akril na platnu. Riječ je o sedamnaest pejzaža i dvije mrtve prirode, koje je Čikić uradio na prethodnih sedamnaest likovnih kolonija u gradu na Savi.

-Čast jeprirediti izložbu slika Milovana Čikića. Naša umjetnička zbirka ima oko 300 radova sa prethonih kolonija. Milovan je pokretač kolonije, organizator kolonije svake godine i ostavio nam je najviže djela, čak devetnaest. Kroz dosadašnje likovne kolonije prošlo je preko 80 akademskih slikara i Milovan Čikić je zaslužio jednu ovakvu izložbu – rekao je kustos Aleksandar Obrenović.

I Milovan Čikić,slikar bogatog opusa i svojsvenog umjetničkog stila, kaže da je počastvovan ovom izložbom.
-Neobična izložba u neobično vrijeme.Zbog korona virusa otvorena je tačno u podne bez velikog broja ljudi u galeriji.Neobična je i zato što autor postavke nisam ja već mladi slikar Aleksandar Obrenović. Aleksandar je bio moj učenik u osnovnoj školi.Pripremao sam ga za akademiju i počastvovan sam što se odlučio na ovaj korak – rekao je Čikić.

Milovan Čikić, inače i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiška, kaže za sebe da je obožavalac ekspresionizma ali da naginje i ka apstrakciji. Osvrnuvši se na dosadašnjih sedamnaest likovnih kolonija u Gradišci i neiszvjesnost oko ovogodišnje kolonije Čikić je djelovao sa velikom dozom optimizma.

-Moramo obilježiti punoljetstvo naše kolonije. Pa bilo da skratimo njeno vrijeme rada ili da se oslonimo samo na domaće slikare, koloniu ćemo održati.Nadam se da će do naredne godine ovi problemi nestati, te da će devetnaesta kolonija biti u normalnom ambijentu – rekao je Milovan Čikić akademski slikar iz Gradiške.

Video:

Pratite nas na youtube kanalu Moja Gradiška TV!