Naslovna Kultura Izložbe OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ”ALBANSKA GOLGOTA” AUTORA BORISLAVA ŠOKČEVIĆA (FOTO)

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ”ALBANSKA GOLGOTA” AUTORA BORISLAVA ŠOKČEVIĆA (FOTO)

Povodom obilježavanja Vidovdana u Zavičajnom muzeju u Gradišci večeras je otvorena izložba slika “Albanska golgota” autora Borislava Šokčevića.

Šokčević je istakao da je prije devet mjeseci odlučio da počne da slika djela za ovu izložbu i da je uspio da naslika 28 slika inspirisanih motivima “albanske golgote”.

“Osim poznatih likova tadašnjeg srpskog državnog i vojnog vrha na slikama su i nepoznati ljudi, seljaci, đaci, kaplari, oni koji nisu bili zvaničnici ali su isto djelili tragičnu sudbinu tog vremena”, naveo je Šokčević.

Autor je istakao da je ova izložba, pošto je otvorena na Vidovdan, posvećena i probijanju koridora u Odbrambeno-otadžbinskom ratu ali i drugim koridorima koji su bili koridori spasa u istoriji srpskog naroda.

Otvarajući izložbu, načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, rekao je da izložba slikom vraća u vremena tragične ali herojske srpske istorije. Latinović je rekao da je srpski narod kroz istoriju imao mnogo koridora spasa, koji su imali cilj da očuvaju narod na ovim prostorima, i da zbog toga danas imamo obavezu da boljim i perspektivnijim životom u Republici Srpskoj ugasimo  koridor kojim mladi ljudi odlaze u inostranstvo.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da izložba Borislava Šokčevića zaslužuje pažnju stručne javnosti i građana jer treba da sve podsjeti na “te crne dane za srpsku vojsku”. “Naša omladina i na ovaj način mora se upoznati sa svojom istorijom i stradanjem srpskog naroda, ne da bi se nekome svetili u budućnosti nego da bi znali cijeniti prošlost i graditi svoju budućnost”, naglasio je Malešević. “To se više ne radi puškom nego knjigom, učenjem i sticanjem znanja koje nas jedino može očuvati na ovim prostorima i omogućiti da živimo na svojim vjekovnim ognjištima”, rekao je Malešević.

Borislav Šokčević, poznati je gradiški kardiolog, u penziji i humanista, a slikarstvom se bavi trideset godina. Slike sa ove izložbe pokloniće Spskoj pravoslavnoj crkvi u Gradišci, a one će ujedno biti poklon za sve dobrotvore koji daruju više od 500 KM za rekonstrukciju gradiškog Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, koja bi uskoro trebalo da počne.

borislav sokcevic 1 izlozba foto 9 izlozba foto 8 izlozba foto 7 izlozba foto 6 izlozba foto 5 izlozba foto 4 izlozba foto 3 izlozba foto 2

Radio Gradiška