Naslovna Kultura Izložbe Otvorena izložba fotografija “Bardača – fotografija prošlosti

Otvorena izložba fotografija “Bardača – fotografija prošlosti

GRADIŠKA – Izložba fotografija pod nazivom “Bardača – fotografija prošlosti” autora Želimira Urića iz Srbca otvorena je sinoć u Kulturnom centru Gradiška.


Izložba „Bardača – fotografija prošlosti“ je nastala na ideji mladih ljudi iz Bardače da sačuvaju stare fotografije i stare običaje od zaborava.

-Ova izložba želi da pokaže kako je nekada živio jedan običan čovjek u Bardači. Inače, Bardača je prikazivana po svojim ekološkim i prirodnim bogatstvima, ali često je bio zaboravljen mali i obični čovjek koji je upravo stvarao i gradio onu Bardaču koju mi danas poznajemo. Fotografije su nastale između 1900. i 2010. godine. Postoji niz autora koji su ove fotografije načinili. Ono što možemo reći da najbogatiji period sa tim fotografijama jeste između 1920. i 1940. godine. Nažalost ne znamo ime autora, ali znamo da je fotograf iz Zagreba dolazio svakih nekoliko mjeseci i zaticao ljude na polju, u kući, na slavama i tako je fotografisao – rekao je Urić.

V.d. direktora Kulturnog centara Gradiška Miroslav Vuković istakao je da ova izložba svakako posebna po svojoj autentičnosti, jer se radi o fotografijama koje su mahom urađene veoma profesionalno.

-Mnogo veće sredine ne mogu da se pohvale sa ovim i ovakvim fondom fotografija. Zaista iz ovih, rekli smo da ih ima otprilike oko 170 fotografija, vi možete da vidite kompletan život ih toga perioda iz Bardače i samim tim to je apsolutno značajno, a mi naravno u svojoj programskoj šemi trudimo se da i fotografiju smjestimo na njeno mjesto, koja svakako to i zaslužuje – rekao je Vuković.

Izložba fotografija pod nazivom “Bardača-fotografije prošlosti” posjetioci mogu pogledati naredne dvije sedmice u Kulturnom centru Gradiška.