Naslovna Info Gradiška OTVORENA IZLOŽBA ČISTIH TEHNOLOGIJA I MODERNIH ENERGETSKIH RJEŠENJA

OTVORENA IZLOŽBA ČISTIH TEHNOLOGIJA I MODERNIH ENERGETSKIH RJEŠENJA

GRADIŠKA – Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić otvorio je danas “Izložbu čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja”, koja je priređena u okviru dvodnevne manifestacije “Energetski dani opštine”.

Adžić je rakao da je cilj ove manifestacije da se predstave nova tehnološka rješenja koja se primjenjuju ili se planira njihova primjena na području opštine Gradiška, a utiču na smanjenje potrošnje električne energije i emisije ugljen dioksida, te na očuvanje životne sredine.

On je naveo da građani na izložbi mogu da vide savremenu LED rasvjetu koja bi u narednom periodu trebalo da bude instalisana umjesto postojeće javne rasvjete u Gradišci.

Adžić je istakao da će prilikom završetka sportske dvorane u ovaj objekat biti instalisana savremena tehnološka rješenja, kao što je fotonaponska elektrana na krovu dvorane, toplotne pumpa za zagrijavanje i hlađenje, te LED rasvjeta.

Prema njegovim riječima, uz pomoć Vlade Republikie Srpske na području Gradiške energetski su obnovljeni objekti gradskih osnovnih škola “Vasa Čubrilović” i “Danilo Boirković”, vrtić “Lepa Radić”, a započeti su i radovi na projektu energetske obnove osnovne škole “Sveti Sava” u Dubravama.

On je naveo da se radi i projektna dokumentacija za osnovnu školu “Petar Kočić” u Novoj Topoli, te dodao da postoji i potreba za energetskom obnovom i objekata Gimnazije i Tehničke škole u Gradišci.

-Svi treba da budemo svjesni da moramo smanjivati potrošnju električne i druge energije, kako bi sačuvali životnu sredinu – naglasio je Adžić.

Na “Izložbi čistih tehnologija i modernih energetskih rješenja”, koja je otvorena na ljetnoj sceni Kulturnog centra, lokalni i gostujući privrednici predstavljaju opremu i proizvode koji su u skladu sa čistim energetskim rješenjima, a za pojašnjenja o namjeni i efektima izloženih uređaja zaduženi su učenici Tehničke škole.

Drugog dan manifestacije, sutra u 13.00 časova, biće održana stručna konferencija o temi “Dobra praksa u upravljanju energijom sa regionalnog i državnih nivoa”, gdje će se stručnjaci iz oblasti energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije sa područja BiH, Hrvatske, Slovenije i Češke govoriti o primjerima dobre prakse u upravljanju energijom u privredi.

U toku ove manifestacije organizovani su i dani otvorenih vrata u preduzeću za proizvodnju namještaja “Nikolić” Gradiška, gdje građani, učenici i privrednici mogu da vide rad preduzeća koje, osim recikliranja drvnog otpada iz proizvodnje, vrši hlađenje proizvodnog pogona sistemom toplotne pumpe.

Srna