Naslovna Info Gradiška Otkrivena kompozicija “Balet u staklu” u Kulturnom centru Gradiška

Otkrivena kompozicija “Balet u staklu” u Kulturnom centru Gradiška

GRADIŠKA – U Kulturnom centru Gradiška večeras je svečano otkrivena kompozicija pod nazivom „Balet u staklu“, čiji je autor umjetnik Borislav Prpoš.

Umjetničko djelo sačinjeno od komada stakla, ponovo će krasiti ovaj hram kulture.

Istovjetno djelo, koje je Prpoš poklonio svome gradu, izgorjelo je 17. novembra 2005. godine u katastrofalnom požaru u Domu kulture “Veljko Čubrilović”.

Autor Prpoš istakao je da je uvijek pokušavao da bude izvoran i da je upravo zbog toga odlučio da napravi ovo djelo, što je, kako kaže, bio jako težan i zahtjevan posao.

-“Balet u staklu” je moje posljednje djelo jer ovakav rad zahtjeva puno pažnje i koncentracije zbog toga što se radi o staklu koje ne dopušta ni ni najmanju grešku, a ja sa svim teretom koji sam podnio u životu, ne mogu više ulaziti u takve “okršaje” – rekao je Prpoš.

Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković istakao je da je autorovo djelo jedinstveno i da predstavlja kombinaciju apstraktnih ploha i figurativnog slikarstva.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da je Gradiška “Baletom u staklu” obogaćena za još jedno umjetničko djelo i dodao da je, vraćanjem ove kompozicije, kompletiran Kulturni centar.

Načelnik Adžić je uvjeren da će Borin „Balet u staklu“ biti veoma zapažen i da će stvoriti novu dimenziju kulturne baštine opštine Gradiška.

Akademski slikar Borislav Prpoša inače je autora centralnog spomenika u Parku slobode, žrtvama fažizma u Gradišci, te još nekoliko prepoznatljivih umetničkih djela i urbanističkih rješenja.