Naslovna Info Gradiška Osveštani manastirski temelji u Kijevcima (FOTO)

Osveštani manastirski temelji u Kijevcima (FOTO)

GRADIŠKA – Epikop banjalučki , gospodin Jefrem, episkop osiječko-poljski i baranjski gospodin Heruvim i episkop Sava – vikarni epikop patrijarha srpskog, danas su uz sasluženje više sveštenomonaha, sveštenika i đakona osveštali kompleks temelja manastira Karanovac u Kijevcima kod Gradiške.


Riječ je o temeljima manastirskog hrama, hrama u konaku i konaka, izgrađenih na mjestu istorisjkog hrama iz perioda 13.vijeka,koji se dovodi u vezu sa dinastijom Nemanjića. Njegovi ostaci otkriveni su iskopavanjem 2004. godine.
Čast kumstva konaka pripala je Miloradu Dodiku, srpskom članu Predsjedništva BiH, koga je danas u Kijevcima predstavljala Zora Vidović,ministar finansija Republike Srpske, te Zoranu Adžiću, gradonačelniku Gradiške i Banjalučaninu Zoranu Lemiću.


Vladika banjalučki gospodin Jefrem zahvalio se kumovima i brojnim vjernicima na podršci, najavivši skorašnje vaskrsenje ovog manastira iz pepela.

-Ova generacija je blagoslovena , jer joj je pripala uloga obnovitelja hrama, čiji početak gradnje ovdje slavimo i obilježavamo, rekao je vladika Jefrem.


Arheolog Bojan Vujinović rekao je da je osvještenje temelja manastira Karanovac istorijski događaj za Gradišku.

Velike zasluge za pronalaženje ostataka istorisjkog manastira u Kijevcima pripadaju arheologu Milanu Đurđeviću Pogači, čija je porodica danas takođe prisustvovala ovom veliko dogažaju.


Pored srednjovjekovnog manastira i nekropole pronađeno je rimsko poljoprivredno imanje, vila rustika iz vremena od prvog do četvrtog vijeka, te dvije crkve brvnare iz turskog perioda, iz vremena druge polovine 16. i 19. vijeka.


U sklopu manastirskih konaka planirana je i izgradnja i muzeja, gdje će biti izloženi najznačajniji eksponati, pronađeni tokom arheoloških istraživanja u posljednjih dvadesetak godina.

Završetak obnove kompleksa, na mjestu gdje su prve bogomolje izgrađene prije dva milenijuma i koje svjedoče o nastanku i razvoju srpske istorije i kulturne baštine, planiran je do 2025. godine.

Foto galerija:

Autor: Boško Grgić