Naslovna Info Gradiška Osveštana crkvena sala u Turjaku

Osveštana crkvena sala u Turjaku

GRADIŠKA – Episkop banjalučki Jefrem u prisustvu sveštenika arhijerejskog namjesništva gradiškog i brojnih vjernika osveštao je danas crkvenu salu u Turjaku.

„Gradiško potkozarje i njegove svetinje su oduvijek na meti neprijatelja koji su za cilj imali uništavanje dokaza srpskog postojanja u dolini rijeke Lubine. Ovdje se živjelo, radilo, molilo, gradilo i čuvala zemlja kao najveća svetinja i izgrađivala, ali dolazili su nažalost oni drugi koji su naše svetinje uništavali. Tako je bilo i sa ovim hramom i sa onim prije, ali Bog je davao snage da u duhu vjere ponovo izgradimo i obnovimo“, naveo je episkop Jefrem.

Kumovi crkvene sale bili su Predrag i Gordana Mirjanić.

„Potičem iz ovog mjesta i imao sam odavno želju da budem kum. Drago mi je zbog toga“, rekao je Predrag Mirjanić.

Prethodno je služena liturgija u hramu Svetog proroka Ilije u ovoj mjesnoj zajednici.

Na današnjoj svečanosti paroh turjački Dalibor Simunović episkopskom gramatom od jereja unaprijeđen je u protonamjesnika.

„U sastavu sale postoji mjesto za paljenje svijeća i službena kancelarija. Sala može da primi 110 ljudi u unutrašnjosti i oko 50 na ljetnom tijemu“, pojasnio je Simunović.

Novoosveštana crkvena sala prema riječima predstavnika Gradske uprave ima i veliki privredni značaj.

„Potencijali za vjerski turizam su ogromni. Osvećenje temelja manastira Karanovac je planirano za 19. juni i vjerujemo da ćemo u narednom periodu mnoge ljude dovesti da vide naše prelijepe krajeve i vjerske objekte“, naveo je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Grada Gradiška Dragutin Kovačević.

Izgradnja crkvene sale u Turjaku počela je 2012. godine i uz pomoć brojnih donatora ove godine je završena.

Izvor: RTVG