Naslovna Info Gradiška Oslobodili savski most od velike kamare drveta i smeća

Oslobodili savski most od velike kamare drveta i smeća

GRADIŠKA – Zoran Vidačić Jazo, Strahinja Vujanović i Goran Kljajić uspjeli su da za manje od dva radna dana očiste veliku količinu nasukanih balvana, drveta i smeća sa kesona na mostu u Gradišci.

Brodićem „Kojot“ i čamcima trojica odvažnih alasa prišli su do velikog stuba, a potom je počela borba sa trupcima i rijekom.

U jednom trenutku bili su praktično zarobljeni. „Kojot“ se nasukao na ogroman trupac koji je virio iz vode. Situacija je bila dramatična, potrajala je dva časa.

– Nasukali smo se na veliki trupac koji je većim dijelom bio pod vodom. Trebalo je dva sata da se oslobodimo. Nismo paničili, mada je bilo teško i veoma opasno. Zoran se jednom rukom držao za ogradu „Kojota“, a drugom rukom je držao motorku i sjekao dio po dio trupca. Hodali smo po nasukanim trupcima kao da smo na kopnu, zanemarujući opasnosti kojima smo bili izloženi – rekao je Vujanović.

Prema slobodnoj procjeni trojica odvažnih alasa očistili su više od deset kubika trupaca i raznog drveta. Bilo je i smeća koje je ugrožavalo keson, a ogromna hrpa predstavljala je i opasnost za plovila.

– U potpunosti smo opravdali očekivanja ljudi iz „Gradske čistoće“ koji su nam ukazali veliko povjerenje. Bilo je veoma opasno, preopasno. Upravo na tom mjestu ima virova, voda je veoma hladna, duvao je i sjeverac. Ovim poslom smo sami sebe testirali. Naša velika ljubav prema rijeci i želja da razvijemo turizam na Savi je odagnala svaki strah – rekao je Strahinja Vujanović.

Upravo na tom mjestu Sava je najopasnija i veoma duboka. To je većim dijelom godine i stanište somova kapitalaca, a samim tim i omiljeno mjesto za ribolov najodvažnijim  pecarošima. 

Trojicu hrabrih Gradiščana tokom čitave akcije bodrila je publika sa tridesetak metara udaljenog savskog keja.

Autor: Boško Grgić / MojaSrpska.info