Naslovna Info Optimalni uslovi za proljećnu sjetvu

Optimalni uslovi za proljećnu sjetvu

Uglavnom stabilno vrijeme i visoke temperature vazduha uslovile su porast temperature zemljišta i dostigle optimalne vrijednosti za sjetvu glavnih proljećnih usjeva kukuruza, soje i suncokreta, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Stručnjaci navode da je vlažnost površinskog sloja zemljišta i zaliha vlage na dubini od jednog metra dobra u svim proizvodnim područjima u Srpskoj, što će biti od velikog značaja za predstojeću sjetvu i nastavak vegetacije.

Poljoprivrednici na području gradiške opštine počeli su proljetnu sjetvu, koja jw planirana na više od 17.000 hektara, a najviše će biti zasijano kukuruza na oko 12.000 hektara.

-Pored kukuruza, poljoprivrednici planiraju da zasijaju 4.000 hektara krmnog bilja, od kojih najviše silažnog kukuruza, 600 hektara soje i 1.000 hektara povrtlarskih kultura – istakao je Branislav Stojnić, načeknik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Stojnić podsjeća da je u jesenjoj sjetvi zasijano 3.500 hektara pšenice, 1.500 hektara ječma, po hiljadu hektara zobi i tritikala, i oko 700 hektara ostalih kultura.

Toplo i sunčano vrijeme tokom proteklih dana povoljno je uticalo i na aktivnost insekata, a aktuelne biljne bolesti su čađava pjegavost lista i krastavost plodova jabuke, prouzrokovač pepelnice kod jabuke i prouzrokovač susušenja cvjetova kod breskve.

Na području opštine Gradiška po zasadima voća je oko 1.800 hektara.

Od ukupno 2.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području opštine potvrde o preuzimanju regresiranog goriva dobilo je 1.238 poljoprivrednika.