Naslovna Info Gradiška Opština Gradiška obezbjedila 250.000 KM za stipendiranje: Svakog 15. u mjesecu uplata...

Opština Gradiška obezbjedila 250.000 KM za stipendiranje: Svakog 15. u mjesecu uplata stipendije

GRADIŠKA – Opština Gradiška će ove godine stipendirati 201 studenta koji se školuju za deficitarna zanimanja tehničke struke, uspješne te studente iz socijalno ugroženih porodica.

Karakteristično je da opština stipendije isplaćuje redovno.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške podseća da je ove godine kriterijum prosečne ocjene sa 8,5 smanjen na 8 zato što je na pojedinim fakultetima, gde se školuju potrebni kadrovi, teško dostići visok prosjek ocjena.

Maja Trninić, sudent Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci kaže da joj mnogo znači opštinska stipendija. To je znak da se njen trud i znanje cijene.

Ljubica Karakaš, student Tehnološkog fakulteta u Banjaluci smatra da stipendija od 120 KM koja se redovno isplaćuje ima i moralnu dimenziju.

Osim toga, lokalna uprava osim stipendija, izdvajaju deset odsto opštinskog budžeta za škole u svojoj sredini.

– Oko 500.000 KM izdvajamo za materijalne troškove srednjih škola. U 2017. godini smo uložili 50.000 KM u rekonstrukciju fiskulturne sale Srednje stručne i tehničke škole. Isto toliko smo izdvojili za obnovu dva kabineta u Tehničkoj školi, jer je to ulaganje u nove profile i zanimanja koja imaju upotrebnu vrijednost u Gradišci – rekao je Adžić i dodao da lokalna uprava izdvaja 180.000 KM za sufinansiranje prevoza srednjoškolaca te da vodi brigu i o najmlađima.

– Izdvajanje za Predškolsku ustanovu „Lepa Radić” je 1.350.000 KM, a prošle godine smo uložili i 40.000 KM u dogradnju objekta vrtića na Senjaku – napomenuo je Adžić.

Nagrade za profesore

U opštinskoj upravi u Gradiški napominju da su prošle godine uveli praksu nagrađivanja najboljih učenika, njihovih nastavnika i profesora.

Blic, foto: M.V.