Naslovna Info Hronika Oduzeto šest automobila zbog saobraćajnih prekršaja u Gradišci

Oduzeto šest automobila zbog saobraćajnih prekršaja u Gradišci

GRADIŠKA – Pripadnici Policijske uprave Gradiška privremeno su oduzeli šest automobila zbog počinjenih težih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja gdje su propisane zaštitne mjere i zbog bojazni da će nastaviti sa vršenjem prekršaja. Iz ove uprave je saopšteno da su vozila oduzeta od lica koja su višestruki povratnici u izvršenju prekršaja i imaju veće iznose neplaćenih novčanih kazni u registru novčanih kazni.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška od 1. februara sprovode pojačane kontrole s ciljem unapređenja stanja bezbjednosti u saobraćaju.

“Pojačana kontrola učesnika u saobraćaju obavlja se putem savremenih radarskih sistema namijenjenih za digitalno snimanje prekršaja prekoračenja brzine, bez zaustavljanja vozila, a u akciji su angažovani i službeni presretači”, navodi se u saopštenju.

Tokom sprovođenja kontrola ovim sistemima do sada je evidentiran 901 prekršaj prekoračenja brzine kretanja vozila.

Iz Policijske uprave Gradiška podsjećaju da mobilni radarski sistem funkcioniše u svim vremenskim uslovima i da poseban efekat postiže u noćnim uslovima, a moguće je i mjerenje brzine vozila na udaljenosti od 500 metara u više saobraćajnih traka u oba pravca.

“Ovaj radarski sistem smanjuje mogućnost korupcije jer svaki od uređaja ima memoriju na koju policijski službenik ne može da utiče, a vozačima koji počine prekršaj evidentiran navedenim radarskim sistemom, obavještenje o učinjenom prekršaju dostavlja se na prijavljenu adresu prebivališta”, pojašnjava se u saopštenju.

Policijska uprava Gradiška najavila je da će nastaviti aktivnosti u vezi sa kontrolom brzine kretanja vozila, te apelovala da se učesnici u saobraćaju pridržavaju odredbi Zakona o osnovama bezbjednosti saobaćaja na putevima u BiH da bi vlastitu i bezbjednost drugih građana podigli na što viši nivo.