Naslovna Info Gradiška ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE POVODOM 8. MARTA U GRADIŠCI

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE POVODOM 8. MARTA U GRADIŠCI

GRADIŠKA – Povodom Međunarodnog dana žena, podružnica Udruženja književnika Republike Srpske iz Gradiške organizovala je večeras u ovom gradu umjetničko veče stihova, muzike i knjiga.

U programu umjetničke večeri, posvećene nježnijem polu, učestvovali su glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Radenka Ševa i književnici Stevka Kozić- Preradović, LJiljana Vujić-Tomljanović, Nebojša Ivaštanin, Gojko Vujanović i Željko Galonja.

Predsjednik gradiške podružnice Udruženja književnika Srpske Rado Dimitrijević rekao je da je cilj ove umjetničke večeri da se stihovima oda priznanje ženi, koja je stub porodice, te da se afirmišu knjiga i čitanje.

On je istakao da je na našim prostorima i dalje na sceni patrijarhat,
pa se tako i u književnosti smatra da žene ne mogu napisati “moćan” roman.

-Za žene se kaže da mogu da pišu samo pjesmice, ali nije tako. Postoji mnogo odličnih književnica, a književnost nema pol, ne postoji književnost za odrasle, djecu, žene i muškarce, nego samo dobra i loša književnost – istaka je Dimitrijević.

On je dodao da je na istoriju Gradiške u posljednjih stotinjak godina značajan pečat ostavilo mnogo znamenitih žena, kako u oblasti književnosti i drugih vidova kulture, tako i u medicini, obrazovanju i sportu.

Ovo književno veče pjesnici i umjetnici posvetili su i nedavno preminuloj književnici Dušanki Kužet iz Gradiške koja je bila član Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Svi posjetioci književne večeri na poklon su dobili po knjigu.

 

On je podsjetio da je ovo književno veče takođe posvećeno nedavno preminuloj književnici Dušanki Kužet iz Gradiške koja je bila član Udruženja književnika Republike Srpske i Udruženja književnika Srbije.