Naslovna Info Gradiška Održana Svetosavska akademija u Gradišci (FOTO)

Održana Svetosavska akademija u Gradišci (FOTO)

GRADIŠKA – U čast najvećeg svetitelja i prosvetitelja u Kulturnom centru Gradiška u szbotu jhe organizovana Svetosavska akademija pod nazivom “Brojanica Sv. Save”.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević poručio je na Svetosavskoj akademiji u Gradišci da se sve više zaboravlja ćirilica i da se u srpskom jeziku sve više koriste strani izrazi, te da je večerašnja akademija prilika da se prisjetimo svih djela i zalaganja Svetog Save.

-Kada prođemo gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji vidjećemo da ćirilice ima jako malo i da su rijetki oni koji su ime svoje firme istakli na ćirilici – naglasio je Malešević.

On je istakao da kod djece treba probuditi interes za srpski jezik i ćirilicu i da se srpski jezik i pismo institucionalno podrži.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić, koji je i pokrovitelj Akedemije, rekao je da se u Gradišci tradicionalno svečanom akademijom obilježava dan posvećen Svetom Savi, koji je postavio temelje duhovnog i svjetovnog života srpskog naroda.

-Savindan je i školska slava i ove godine smo željeli da istaknemo ulogu i značaj prosvjetnih radnika. Po prvi put smo nagradili najuspješnije prosvjetne radnike, koji su svojim radom obilježili prošlu godini, i to će postati tradicija – naglasio je Adžić.

Na prijedlog prosvjetnih radnika i učenika škola sa područja opštine Gradiška, nagrađeni su nastavnik razredne nastave iz Osnovne škole “Danilo Borković” Mira Subotić, nastavnik predmetne nastave iz Osnovne škole “Vasa Čubrilović” Dragoja Đukić i profesor stručnih predmeta u Tehničkoj školi Srđan Đukanović.

U programu Svetosavske akademije, čiji je autor profesor Radana Vila Stanišljević, učestvovali su učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Gradiške, hor Osnovne škole “Danilo Borković”, pod vođstvom profesora Svetlane Paunesku, učenici Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić”, glumci “Grada pozorišta” iz Gradiške i bogoslov Boban Kovačević, instrumentalista na harmnonici Slaviša Majdanac i sopran Minja Šukalo.

Akademiji je prisustvovalo više od 500 poštovalaca lika i djela prvog srpskog svetitelja i prosvjetitelja, među kojima su bili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Slavko Dunjić, Milan Švraka i Goran Đorđić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Đorđo Krčmar, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, lokalnih vlasti, vaspitno-obrazovnih, kulturnih i drugih ustanova i preduzeća i brojni građani.

Foto galerija: