Naslovna Info Gradiška Održana početna online konferencija za projekat „SAFE TOGETHER – Risk prevention in...

Održana početna online konferencija za projekat „SAFE TOGETHER – Risk prevention in the cross border area” (VIDEO)

Prevencija rizika u prekograničnom području (SAFE TOGETHER – Risk prevention in the cross-border area) naziv je projekta kojeg u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.  sprovode vodeći partner Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktorat za vanredne situacije i projektni partneri, Grad Gradiška iz Bosne i Hercegovine i Grad Daruvar iz Hrvatske. 

Početna online konferencija održana je danas, 23.12.2020. godine u prostorijama Gradske uprave grada Gradiška. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić pozdravio je učesnike online konferencije u gradu Daruvaru, te u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore – Direktoratu za vanredne situacije.

“Ovaj projekat će značiti mnogo za Gradišku i cijelu regiju, jer ćemo izgraditi jedan regionalni trening centar, koji će značiti mnogo za našu Gradsku upravu i uprave susjednih lokalnih zajednica u prevenciji vanrednih situacija. Predviđeno je opremanje Civilne zaštite Grada Gradiška, a istovremeno kroz ovaj projekat formiraćemo i Gorsku službu za spašavanje i izvršiti njeno materijalno i tehničko opremanje.  Kroz ovaj trening centar želimo da obučimo što više ljudi, koji će znati da daju svoj odgovor u eventualnim vanrednim situacijama”, rekao je gradonačelnik Adžić, istakavši ujedno kandidaturu da Gradiška bude prvi domaćin zajedničkom sastanku učesnika projekta.

O projektu je veoma detaljno govorio Darko Radić, projektni koordinator ispred Gradske uprave grada Gradiška. Projekat SAFE TOGETHER je sufinansiran sredstvima Evropskog fonda za regionali razvoj i IPA II fondova Evropske unije. Sam projekat dio je druge prioritetne oblasti samog programa, odnosno zaštita životne sredine i prirode, unapređenje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti. Projekat će trajati 26 mjeseci, odnosno od 01.10.2020. do 30.11.2022. godine. Vrijednost projekta iznosi 1,276.113,89 EUR, od kojih Evropska unija putem svojih fondova sufinasira 1,084.696,79 EUR, odnosno 85% od ukupne vrijednosnti projekta. 

Projekat se fokusira na jačanje materijalnih i ljudskih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U tu svrhu, projektnim partnerima su kroz ovaj projekat odobrena  sredstva Evropske unije kako bi ojačali vlastite kapacite i kako bi se na adekvantan i uspješan način nosili sa izazovima povezanim sa elementarnim nepogodama i prirodnim katastrofama. Ovaj projekat će doprinijeti podizanju nivoa sigurnosti populacije i njihovih materijalnih dobara, kao i zaštitu životne sredine i prirode u prekograničnom području. 

Osim gradonačelnika Gradiške Zorana Adžića i koordinatora projekta,  na današnjoj online konferenciji u Gradišci su učestvovali  i Slobodan Knežević, šef odsjeka Civilne zaštite grada Gradiška i  Milana Šmitran, finansijski menadžer.

Autor: Boško Grgić

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Youtube i preuzmite besplatnu Android aplikaciju Moja Gradiška“.