Naslovna Kultura Knjige ODRŽANA MANIFESTACIJA “JABUKE I KNJIGE”: NAGRADA U RUKE MILADINU BERIĆU IZ BANJALUKE

ODRŽANA MANIFESTACIJA “JABUKE I KNJIGE”: NAGRADA U RUKE MILADINU BERIĆU IZ BANJALUKE

U Etno-selu “Bjelovuk” u Jablanici kod Gradiške danas je održana manifestacija “Jabuke i knjige”.
U okviru manifestacije dodjeljena je nagrada za najbolju pjesmu inspirisanu jabukom i knjigom, a organizovana je i voćarska izložba na kojoj se predstavio 21 izlagač.

Na literarni konkurs za najbolje pjesme inspirisane jabukom i knjigom stigla su 34 rada pjesnika iz Republike Srpske, Srbije i Federacije BiH, a žiri je prvo mjesto dodijelio pjesnicima Miladinu Beriću iz Banjaluke za pjesmu “Svetilište” i Jasmini Janković za pjesmu “Poslednji valcer”.

Tročlani žiri činili su književnici Ranko Preradović, Nebojša Ivaštanin i Rado Dimitrijević.

Dimitrijević, koji je organizator i idejni tvorac ove manifestacije, rekao je da su se, uprkos brojnim problemima, održali svih ovih godina i da je manifestacija stekla pun kredibiltet u kulturnom životu Republike Srpske i šire.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Gradiška Vujadin Miljić čestitao je organizatorima manifestacije, naglasivši da “Jabuke i knjige” imaju svoju simboliku, jer su jabuke najkvalitetnije voće, a knjiga čovjekov najbolji drug.

Boračka organizacija opštine Gradiška nagradila je sa po 50 KM najboljeg učenika na likovnom konkursu “Jabuke i knjige” i učenika koji je pokazao najbolje glumačke sposobnosti na dramskoj priredbi na ovoj manifestaciji.

Prije početka proglašenja najboljih pjesnika manifestacije “Jabuke i knjige”, služen je parastos za poginule borce Odbrambeno-otadžbinskog rata i žrtve fašističkog terora, a vijence na spomen-obilježja položili su predstavici opštine Gradiška, opštinske Boračke organizacije i Mjesne zajednice Jablanica.

Manifestacija “Jabuke i knjige” organizovana je uz pomoć Udruženja književnika Republika Srpske – podružnice Gradiška i voćara potkozarskog kraja, a pod pokroviteljstvom načelnika opštine Gradiška.