Naslovna Kultura Odigrana predstava “Žensko srce u šinjelu”

Odigrana predstava “Žensko srce u šinjelu”

GRADIŠKA – Predstava “Žensko srce u šinjelu” po tekstu Mihajla Vitezovića i u režiji Mirjane Karanović odigrana je u petak, 15. marta u Kulturnom centru Gradiška.

Predstava donosi priču o tri heroine Prvog svjetskog rata – Milunki Savić, najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja, Flori Sends, jedinoj Britanki sa činom kapetana u srpskoj vojci i Nadeždi Petrović, najznačajnijoj srpskoj slikarki sa početka 20. vijeka, koja je napustila lagodan život u Parizu i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.
U predstavi glume poznate beogradske glumice: Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović .
Glumica Nina Grahovac, koja u predstavi igra lik Milunke Savić kaže da „Žensko srce u šinjelu“ nije klasična istorijska predstava.
-U ovoj predstavi mi pričamo priču o našim najvećim heroinima ali iz ugla tri glumice koje pripremaju predstavu povodom obilježavanja stogodišnjice Prvog svjetskog rata. Pored Milunke, u predstavi tumačim ulogu glumice Senke, a nas tri ukupno igramo po šest uloga u ovoj predstavi rekla je Grahovčeva.
Nina Grahovac kaže da joj je velika čast da igra ulogu heroine Milunke Savić.
-Ovu predstavu zaista igramo sa velikom ljubavlju, posvešćenošću i strašću, jer su u pitanju velike antičke priče. Imamo sjajnu reakciju publike na ovu predstavu i to nas jako raduje, navela je Grahovčeva.
Predstava “Žensko srce u šinjelu“ premijeru je imala u aprilu prošle godine u Beogradu i od tada je igrana 28 puta.
-Jako smo zadovoljni broje izvođenja ove predstave ,budući da je u pitanju nezavisna produkcija. LJudi nas zovu, prepoznaju važnost ove priče, a mi nastojim da ljude inspirišemo, da dožive malu katarzu pričajući ove tri velike priče, istakla je Grahovčeva.
Glumica Jovana Petronijević u predstavi igra Floru Senda, jedinu ženu sa činom kapetana u srpskoj vojsci, koja se tri puta vraćala u rat da pomogne srpskom narodu.
-Smatram da bi sve srednje škole trebale da pogledaju ovu predstavu, koja je edukativnog karaktera, da bi omladina naučila nešto više o našoj istoriji, istakla je Petronijevićeva.
Glumica Vesna Paštrović kaže da je izuzetno ponosna što igra Nadeždu Petrović, veliku heroinu i jednu od najvećih slikarki s početka dvadesetog vijeka.
-Rediteljki Mirjani Karanović možemo da zahvalimo tu jednostavnost sa kojom igramo sva tri istorijska lika, tri heroine. Ona nam je savjetovala da pozajmimo sebe, toj ličnosti koju igramo,te pokušamo negdje u sebi pronaći Milunku, Floru i Nadeždu. Tako da kad gledate predstavu pomislite da su one tu, životne sa svim svojim vrlinama i sitnim manama. Da su to osobe koje su voljele svoju zemlju i svoj narod i čisto iz partiotskih pobuda krenule da pomognu, objasnila je Paštrovićeva.
Predstava “Žensko srce u šinjelu“ ima veliki istorijski i edukativni značaj, a od strane kritike je proglašena za jednu od najboljih predstava na temu Prvog svjetskog rata koje su napravljene u poslednjih 10 godina.