Naslovna Info Gradiška OBILJEŽEN DAN BORACA I BORAČKE ORGANIZACIJE SRPSKE

OBILJEŽEN DAN BORACA I BORAČKE ORGANIZACIJE SRPSKE

GRADIŠKA – Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima, u Gradišci je danas obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška Zoran Lazić istakao je da korijeni obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana BORS-a sežu od Prvog srpskog ustanka, kada je 1804. godine u borbi protiv turske okupacije obnavljana srpska državnost.

“Srpski narod je i u posljednjem ratu, kao nasljednik slobodarske tradicije, u temelje Republike Srspke ugradio živote svoja 23.184 borca. Među njima je i 610 poginulih boraca sa područja Gradiške, čija će imena ove godine biti ispisana na kamenim pločama kod centralnog spomen-obilježja”, naveo je Lazić.

On je rekao da je povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, opštinska Boračka organizacije dodijelila jednokratne novčane pomoći za 45 boraca, ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca, koje su predložile njihove mjesne boračke organizacije.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da na ovaj istorijski dan svi moraju biti posvećeni tradiciji srpskog naroda i da izraze poštovanja prema onima koji su dali svoje živote za slobodu.

“Opština Gradiška pokazuje bolji odnos prema boračkoj populaciji nego ranijih godina. U odnosu na 2016. godinu, u prošloj i ovoj godini obezbijeđeno je 14 odsto više sredstava za potrebe boračke populacije. Moramo da razvijamo Republiku Srpsku, da otvaramo nova radna mjesta i damo prioritet pri zapošljavanju djeci poginulih boraca”, istakao je Adžić.

On je naveo da je za potrebe boračke populacije u opštinskom budžetu ove godine predviđeno 438.000 KM.

Vijence na spomenik poginulim borcima iz Gradiške položili su predstavnici Boračke organizacije opštine Gradiška, delegacija opštine Gradiška, te predstavnici Gradiške brigade, 19. Srbobranske brigade, Policijske uprave Gradiška, SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera i Opštinskog odbora SNSD-a.

Obilježavanje Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana Boračke organizacije Republike Srpske, koje je organizovala opštinska Boračka organizacija, nastavljeno je prigodnim programom u Kulturnom centru Gradiška.

Srna, foto: M.V.