Naslovna Info Gradiška OBILJEŽAVANJE 4. JULA: DANA BORACA U MJESNOJ ZAJEDNICI ŽERAVICA (FOTO)

OBILJEŽAVANJE 4. JULA: DANA BORACA U MJESNOJ ZAJEDNICI ŽERAVICA (FOTO)

GRADIŠKA – Povodom obilježavanja 4.jula – Dana borca, predstavnici OO SUBNOR-a, OO SNSD-a, Udruženja Roma i predstavnici Mjesne zajednice Žeravica položili su vijence u Žeravici na spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, pripadnicima romske nacionalnosti i na spomen-ploču borcima koji su poginuli u posljednjem Otadžbinskom ratu.

foto 4

Narod ovog područja dao veliki doprinos u narodnooslobodilačkoj borbi i da romski narod predstavlja simbol otpora fašističkom teroru.

Spomenik koji je obnovljen zahvaljujući OO SNSD-a u Gradišci, je svjedok da se ne smije zaboraviti značaj narodnosolobodilačkog rata i borbe od 1941. od 1945. godine.

foto 1

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Žeravica Dragan Pavković također je naglasio da je ovaj datum značajan jer se odaje počast poginulim borcima Narodnooslobodilačkog i otadžbinskog rata i žrtvama fašističkog terora.

foto 5

Pavković je naveo da je s područja Dubrava, Žeravice i Brezik Laminaca u narodnooslobodilačkoj borbi stradalo 611 Roma, kojima je izgrađeno spomen-obilježje u Žeravici, dok je u odbrambeno- otadžbinskom ratu iz Žeravice poginulo ukupno 5 boraca.

foto 3

Spomenik Romima, žrtvama fašističkog terora u Žeravici je prvi spomenik podignut Romima u bivšoj Jugoslaviji rekao je potpredsjednik OO SUBNOR-a, Gojko Šerbula.

On je podsjetio da je Gradiška druga u Jugoslaviji po broju stradalog stanovništva u Narodnooslobodilačkom ratu, sa 16 500 poginulih ljudi, žena i djece, od kojih je 1556 boraca, a ostalo su žrtve fašističkog terora.