Naslovna Info Njemački radnici u štrajku, kompanije gube 62 miliona evra dnevno

Njemački radnici u štrajku, kompanije gube 62 miliona evra dnevno

FRANKFURT – Desetine hiljada njemačkih radnika u industrijskom sektoru ušle su juče u drugi dan cjelodnevnog štrajka, zahtijevajući povećanje plata i smanjenje broja radnih sati.

Sindikat radnika “IG Metal” je prethodno pozvao na održavanje cjelodnevnih štrajkova do danas.

Sindikat traži osmoprocentno povećanje plata u periodu od 27 mjeseci za 3,9 miliona radnika u metalskom i inženjerskom sektoru Njemačke.

Oko 68.000 radnika u 80 kompanija, među kojima su “Volkswagen”, “Ford” i MAN, obustavili su rad u srijedu, a do danas je taj broj trebalo da poraste na oko 260 kompanija, i da se štrajku pridruže zaposleni u “Daimleru” i “Porscheu”, saopštio je sindikat “IG Metal”.

Kompanije bi štrajkovi mogli da koštaju 62 miliona evra dnevno izgubljenih prihoda, pod pretpostavkom da svaki od oko 50.000 radnika, ili u prosjeku 200 radnika po kompaniji, prestane da radi na jedan dan, prema računici ekonomskog instituta DIW. Sindikat je, takođe, zatražio da se broj radnih sati nedjeljno smanji sa 35 na 28 i da smjenski radnici i oni koji rade skraćeno jer moraju da brinu o djeci ili starijim srodnicima, poslije dvije godine mogu da se vrate na puno radno vrijeme. Poslodavci su ponudili povećanje plata od 6,8 odsto, ali su odbili zahtjev za smanjenje broja radnih sati, osim ako ne dobiju mogućnost povećanja broja radnih sati kada bude bilo potrebe. Tanjug