Naslovna Info Njemačka će deportirati 3.500 državljana BiH

Njemačka će deportirati 3.500 državljana BiH

GRADIŠKA – Njemačka će deportirati 3.500 državljana BiH koji u toj zemlji borave nelegalno, a iz Italije će iz istog razloga biti vraćeni Romi, čiji broj još nije poznat.

Od 2013. godine, kada je otvoren Readmisioni centar u Salakovcu kod Mostara, do kraja 2017. u BiH je, na osnovu sporazuma o readmisiji, vraćeno 5.656 osoba, od kojih 913 u RS.

Nakon što osoba bude vraćena u BiH ima mogućnost da do 30 dana boravi u Readmisionom centru, a potom se upućuje u Srpsku ili Federaciju BiH, odnosno tamo gdje mu je posljednje mjesto prebivališta, piše “Glas Srpske”.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Drago Vuleta kaže da BiH, osim Readmisionog centra, raspolaže s 29 stambenih jedinica u koje mogu biti smještene vraćene osobe, od kojih je 12 u Srpskoj.

– Većina vraćenih osoba ima mjesto prebivališta i imovinu i s njima nema problema. Ako osoba nema ništa, naša je obaveza da mu osiguramo smještaj šest mjeseci ili godinu, dok ga ne integriramo – rekao je Vuleta.

On je dodao da su u ožujku već bila dva čarter-leta iz Njemačke s deportiranim građanima BiH, te naglasio da je sreća što veliki broj njih ima gdje da se vrati, odnosno ima svoju imovinu.

Vuleta je naveo da BiH, osim s EU, ima potpisane sporazume o readmisiji osoba koje borave bez dozvole i s Moldavijom, Danskom, Norveškom, Švicarskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Turskom, Albanijom i Rusijom.

Agencije