Naslovna Info Republika Srpska-FBiH Neum protiv dolaska turskih ratnih brodova

Neum protiv dolaska turskih ratnih brodova

NEUM, SARAJEVO – Velika bura podignuta je proteklih dana najavom uplovljavanja dva turska ratna broda u Neumski zaljev, jedino morsko “parče” Jadrana koje pripada BiH.

Naime, prema predviđenom i najavljenom protokolu, dvije fregate turske ratne mornarice u neumski akvatorij planiraju uploviti 15. jula, u sklopu posjete BiH. Kako je ranije najavljeno, radi se o brodovima “TCG Cezayirli Gazi Hasanpasa” i “TCG Sokullu Mehmet Pasa” (Mehmed-paša Sokolović).

Međutim, budući da je riječ o jeku turističke sezone, općinske vlasti smatraju da će sam ovaj čin imati dalekosežne posljedice po domaći turizam od kojeg lokalno stanovništvo živi te da bi moglo da dođe do onečišćavanja plitkog neumskog akvatorijuma.

Koliko je cijela stvar ozbiljna, potvrđuje i najava Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i njenog predsjednika Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, da će ovo pitanje urgentno biti postavljeno na sjednici Vijeća ministara BiH.

“Glavno vijeće HNS-a zadužilo je ministre, koji su predstavnici stranaka HNS u Vijeću ministara BiH, da zatraže odgovor od institucija BiH tko je i na temelju kojih akata dao odobrenje za opetovano uplovljavanje vojnih brodova u neumski akvatorij u turističkoj sezoni”, stav je HNS-a.

U saopćenju HNS izražava punu podršku građanima Neuma u opredijeljenosti za zaštitu prostora općine Neum, “jedinog bh. turističkog bisera na Jadranu, njegovih vrijednosti koje pripadaju turizmu, okolišu i gospodarstvu”.

Istina, u svemu nije jasno ima li još nečega u pozadini cijele priče, s obzirom na raniju višegodišnju praksu uplovljavanja američkih, francuskih pa i turskih ratnih brodova u Neumski zaljev.

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH pojašnjavaju da je Turska “propisno najavila” namjeru da u julu 2014. njihova mornarica sa dvije fregate posjeti Neum, te da se radi o rutinskoj posjeti, zbog čega im je izdata i “rutinska dozvola”.

“Oni u to vrijeme održavaju vježbu mornaričke akademije u Mediteranu i tom prilikom bi načinili vojno-diplomatsku posjetu teritorijalnim vodama BiH, a identične posjete predviđene su i Španiji i Malti. Naravno da se nikakva pomorska vježba ne bi izvodila u vodama BiH”, ističu iz MVP-a.

Podsjećaju da je zahtjev u skladu sa dosadašnjom praksom posjeta stranih vojnih brodova Neumu te da su sve posjete bile u turističkoj sezoni.

“MVP je o posjeti obavijestilo Predsjedništvo BiH, Ministarstvo odbrane i općinu Neum, ali se ovaj put općina Neum usprotivila. MVP sada čeka instrukciju Predsjedništva BiH za dalje postupanje. Mislimo da ovo pitanje može biti riješeno u međusobnom dogovoru i da ne treba da izazove bilo kakve unutrašnje ili diplomatske probleme”, ističu iz sjedišta bh. diplomatije.

U Predsjedništvu BiH, međutim, još nemaju zauzet stav po ovom pitanju, iako su primili takav zahtjev MVP-a. Kako nam je potvrđeno iz kolektivnog šefa države, danas je sjednica Predsjedništva, a tri člana bi na ranijim konsultacijama trebalo da zauzmu konačan stav te da o svemu obavijeste javnost.

U protekla dva dana pokušavali smo da stupimo u kontakt i sa Živkom Matuškom, načelnikom općine Neum, ali je bio “zauzet i na sastancima”.

Matuško je nedavno medijima izjavio da se protivi uplovljavanju ratnih, putničkih i teretnih brodova u neumski akvarijum te naveo kako Neum nije luka i da se protivi da to ikada postane. On je tada dolazak brodova ocijenio neprihvatljivim te izrazio sumnju da su takve inicijative povezane sa zahtjevima bošnjačkih vlasti da u Neumu grade luku i traže izlaz na otvoreno more.

“Sumnja se da želje i inicijative određenih krugova u Sarajevu, da u Neumu izgrade luku, i dalje postoje. Suvišno je i govoriti da bi takav čin značio propast neumskog turizma i svih turističkih djelatnosti od kojih većina građana živi”, dodao je Matuško.

Posjete ratnih brodova Neumu zadnjih deset godina

– SAD, septembar 2003. godine

– Njemačka (iz sastava NATO), jul 2004.

– Turska, maj 2009.

– SAD, septembar-oktobar 2009.

– Turska, jun 2010.

– Francuska, jul 2010.