Naslovna Info Gradiška (Ne)Odnosi SDS-PDP u Gradišci: Ko je kome majka, a ko maćeha?

(Ne)Odnosi SDS-PDP u Gradišci: Ko je kome majka, a ko maćeha?

GRADIŠKA – Gradiški pedepeovci, kao majstori političke manipulacije, čuvari fotelja, polako, milimetarski precizno, taktički i potpuno sa strane, gurajući SDS u vatru, grade poziciju za predstojeće izbore i bez obzira ko pobijedi, oni će biti najveći pobjednici!

ZAŠTO

Da bi stvari bile jasne potrebno je poći od početka. U ovom slučaju, početak su lokalni izbori 2012. godine kada je formirana koalicija „Pokret za Gradišku“ da „po svaku cijenu“ osvoje lokalnu vlast u Gradišci i zaustave dugogodišnju vladavinu SNSD-a. „Pokret za Gradišku“ činilo je osam stranaka na čelu sa SDS-om čiji je kandidat bio, Zoran Latinović, na drugoj strani ostao je usamljen SNSD-ov kandidat Nikola Kragulj što je bila potpuna greška tadašnjeg rukovodstva stranke, jer bez obzira na snagu SNSD Kragulj nije mogao pobijediti udružene sitne političke partije.

I tada se Latinović domogao načelničke funkcije.

REZULTAT IZBORA 2012.

Pokret za Gradišku Zoran Latinović dobio je 14.085 glasova, dok je Kragulj osvojio 11.763 glasa, što i nije neka pobjeda kad se uzme u obzir osam političkih partija protiv jedne. (razlika 2.322 glasa)

Ostali kandidati Asim Bešić (Stranka za BiH) 1.237 i Živko Šukalo (SP) 537 glasova. Ukupno važećih glasova – 27.018.

ANALIZA

Iako su sve političke stranke u SzP poslije izbora 2012. godine nakon pobjede Latinovića proglasile pobjedu, nesumnjivo, najveći pobjednik je PDP, i to ne zbog svoje organizovanosti, već zbog taktike i političke manipulacije, jer su samo godinu dana uspjeli izdržati sa pet odbornika a zatim spasti na dva, ali i dalje ostati na vlasti sa rekordnim brojem funkcija.

Naime, u oktobru 2013. godine iz PDP-a su isključeni odbornici Predrag Ljubičić, Dušan Kočić i Marinko Šljivar. Ljubičić i Kočić prelaze u SDS, Šljivar u DNS. Tadašnja SDS-ova mašinerija od devet odbornika sačuvala je PDP uz samo dva odbornika u Skupštini opštine Gradiška. Sačuvali su predsjednika Skupštine, načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, načelnika Odjeljenja Komunalne policije i Civilne zaštite, v.d. direktora Narodne biblioteke, te direktora KP „Gradska čistoća“.

Ali ni to nije sve, jer je njihov kandidat sjeo u fotelju v.d. direktora Doma zdravlja Gradiška, nakon smjene i isključenja Tihomira Mihajlovića (SDS).

SDS je skupo platio zaštitu koalicionih partnera, jer su upravo na spinovanjima PDP-a nakon toga isključeni Mirjana Dakić, Slavko Mekinjić, Dušan Kočić, Predrag Ljubičić, a rukovodstvo SDS-a se počelo osipati. Dana, 25.02.2015. godine zvanično je iz redova SDS isključen dugogodišnji član ove stranke Slavko Dunjić pod izgovorom da ruši vlast u Gradišci, što je potpuni apsurd, jer je upravo Dunjić bio najveći čuvar vlasti i SDS, ali koji nije odgovarao PDP koji je čuvao dostojanstvo te stranke do kraja. Nakon čega je pod patronatom PDP „očišćen“ potpuno SDS koji se našao na koljenima nakon što je članstvo počelo da odlazi u druge političke partije.

Mnogi SDS-ovci su u čudo dočekali tu informaciju o „lavini“ isključenja, dok SDS nakon toga funkcije dijeli na lijepe oči PDP-u. SDS-u praktično ništa nije ostalo, jer kažu da je sve urađeno zbog mira u kući, jer se vrh SDS-a odlučio da ide linijom manjeg otpora, te da određene funkcije pokloni drugim i smiri situaciju u koaliciji „Pokret za Gradišku“.

Tako je ova široka koalicija četiri godine mandata u Gradišci provela dijeljenjem funkcija i smirivanjem političke gladi.

Stanovnicima opštine Gradiška je tek sad jasno da mnogi od tih funkcionera nisu sposobni ni za vođenje malo veće Mjesne zasjednice a kamo li Opštine.

 

IZBORI 2016.

Trenutno koalicija „Pokret za Gradišku“ ili PDP-ov naziv „Savez za Gradišku“ nakon nedavnog potpisivanja koalicije o podršci kandidata Zorana Latinovića (SDS) za predstojeće lokalne izbore čine svega četiri partije od prethodnih osam. (SDS, PDP, NS –Adam Šukalo i NDP-napravljen od članova SDS-a i PDP-a).

Zbog spleta okolnosti u PDP-u zadovoljno trljaju ruke, raduju se, slažu kockice i razmišljaju koga i sa kojeg područja će postaviti i uhljebiti, dok u SDS-u ogromna većina članova, ali i zvaničnika, negoduje i s pravom se ljuti, jer njihovi koalicioni partneri ničim nisu zaslužili da im se toliko daje i poklanja.

SDS su gurnuli u vatru i prepustili im da se sa bivšim članovima “tuku” oko toga ko je tajkun – a ko lopov, ko je rušitelj vlasti –a ko stranke, ko predstavlja SDS – a ko ISDS i ko radi na njenu štetu.

I tako, dok se SDS valja u blatu, PDP se polako priprema za izbore.

Da su izbori sutra, zbog ogromnog nezadovoljstva građana opštine Gradiška sadašnjom aktuelnom vlasti na čelu sa Zoranom Latinovićem (SDS), a kojim upravljaju savjetnici iz Banjaluke, Bijeljine, Sarajeva… kandidat SNSD-a, DNS-a, SP-a, SNS–a, PUP-a i NS “RzB” Zoran Adžić osvojio bi preko 15.000 glasova. Kandidat SDS-PDP-NS-NDP Zoran Latinović osvojio oko 12.000 glasova.
Nezavisni kandidat Milan Sladojević osvojio bi oko 300 glasova.