Naslovna Info Gradiška NEMANJA LENDIĆ IZ GRADIŠKE ZA 19 DANA DOŠAO DO ATINE

NEMANJA LENDIĆ IZ GRADIŠKE ZA 19 DANA DOŠAO DO ATINE

GRADIŠKA – Biciklista Nemanja Lendić (23) iz Gradiške vratio se s putovanja biciklom do Grčke. Sumirajući utiske, priča kako mu je iz Gradiške do Atine bilo potrebno 19 dana pedaliranja i 1.735 pređenih kilometara.

Na ovu biciklističku rutu krenuo je 27. avgusta ove godine sam, a motivaciju za ovu avanturu pronašao je u ljubavi prema putovanju i biciklizmu.”Biciklizmom se bavim amaterski nešto duže od dvije godine, a sve je počelo kada sam htio da skinem koju kilu, pa sam počeo prelaziti manje rute na biciklu”, ističe Lendić.

Prije nekoliko mjeseci ovaj biciklista je s prijateljima otišao do Plitvica i nazad, gdje je za tri dana prešao 440 kilometara. Poslije tog poduhvata odlučio je da ove godine pođe biciklom za Grčku.”

Na putu do Grčke nisam imao nikakvih kvarova, sve je prošlo u najboljem redu. Kako bih stigao do Atine, u prosjeku sam dnevno prelazio od 70 do 130 kilometara”, kaže Lendić.

Kako bi se što lakše snašao u ovom velikom poduhvatu, koristio je aplikacije za putnike i bicikliste, a spavao je u šatoru, vreći za spavanje, hostelima i preko “couchsurfinga”.

Sa sobom je na biciklu nosio teret težine i do 40 kg. Na ovom putu na dva točka nikada mu nije bilo dosadno jer je nailazio na mnoge bicikliste s kojima se družio.

“Kako bih se vratio brže kući, iz Atine do Soluna krenuo sam vozom. Od Soluna do Strumice vraćao sam se biciklom, gdje sam prešao još 130 kilometara, a od Strumice do Skoplja vraćao sam se autobusom, a onda vozom za Beograd, a iz Beograda biciklom za Gradišku”, ispričao je Lendić.

Ovaj biciklista koji studira istoriju ističe da voli putovati, a ne smeta mu što je išao sam.

“Bilo mi je veoma opustajuće putovati sam. Uživao sam, ljudi su postali previše zavisni od drugih, pogotovo pojavom socijalnih mreža. Za neki naredni period u planu mi je da pređem ultrarutu od 20.000 kilometara do Tadž Mahala u Indiji”, rekao je Lendić.