Naslovna Info Gradiška NE SPREČAVA IH NI KORONA: Vrijedni radnici “Gradske čistoće” utežu kej i...

NE SPREČAVA IH NI KORONA: Vrijedni radnici “Gradske čistoće” utežu kej i ulice (FOTO)

GRADIŠKA – Preduzeće „Gradska čistoća“ iz Gradiške provodi veliku akciju koja podrazumijeva sadnju drvoreda u centru grada, uređenje parkova, savske obale, temeljito čišćenje i orezivanje stabala.

Komunalci su, kažu u „Gradskoj čistoći“, odlučili da počupaju oboljela i neujednačena, stabla lošeg kvaliteta u Vidovdanskoj ulici, a umesto njih zasade plemenita. Ovu akciju počeli su sadnjom 24 kuglasta jasena.

– Kuglasti jasen, koji u prosjeku raste do pet metara, prepoznatljiv je po raskošnoj krošnji. Osim jasena, u nekoliko ulica zasadili smo kalemljeni bagrem, lipu, albiciju, japansku trešnju i drugo drveće. To će već ovog proljeća bitno uljepšati naš grad i njegovu okolinu – ističe Dragan Blagojević, tehnički rukovodilac “Gradske čistoće”.

Dragan Blagojević

Željko Bilbija, direktor ovog preduzeća, kaže da njima pogoduje toplo vrijeme, bez padavina, što je omogućilo da proljetne akcije uređenja grada počnu u februaru, a prvih dana marta one su dobile masovan karakter.

– U svakom dijelu grada i okolini ponešto radimo. Orezali smo najveći dio starih stabala u parkovima, uredili zapuštene površine, uklonili šipražje, uklonili betonske temelje u parku pored granice, koji su godinama predstavljali nepotrebnu barijeru. Tu ćemo, kao i na mnogim drugim mjestima, zasaditi cvijeće – rekao je za Srpskainfo Željko Bilbija.

Komunalci su takođe organizovali akcije u Novoj Topoli, Gornjim Podgradcima, Dubravama, Brestovčini, Kozincima i drugim gradskim i prigradskim naseljima.– Organizovali smo odvoz smeća na širokom području Lijevča i Potkozarja, ali je neophodno stalno razvijati svijest kod naših građana da ne odlažu smeće u prirodi, da ne prave divlje deponije. Oni sada stvaraju veliki problem cijeloj zajednici. Time ugrožavaju vodotoke, pitku vodu, prirodu, životnu sredinu, a nama mnogo veći problem od klasičnog odvoza smeća – upozorava Bilbija, apelujući na stanovništvo da vodi računa o čistoći.

U gradskoj upravi naglasak su stavili upravo na uređenje grada, jer izgled ove sredine, ističe Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, uveliko stvara sliku cijele Republike Srpske za hiljade putnika koji svakodnevno ovuda prolaze.

– Komunalni poslovi, prvenstveno uređenje i održavanje, za nas su među prioritetnim. Posljednjih nekoliko godina Gradiška je uveliko promijenila izgled, ali se time ne zadovoljavamo. Odlučni smo da naš grad stekne izgled evropskih, da bude čist, da ima uredne fasade, ulice, parkove, lijepu savsku obalu. Nekoliko izvjesnih velikih projekata višemilionske vrijednosti tome će bitno doprinijeti – kazao je gradonačelnik Adžić.

On posebno naglašava izmiještanje odvoda gradske kanalizacije iz gradske zone i izgradnju prečistača fekalija, te proširenje kanalizacione mreže. Nakon toga, većina ulica u kojima je dotrajao asfalt biće obnovljena, izgrašđene pešačke staze, a slijedi i izgradnja gradskog trga.

Foto galerija: