Naslovna Info Gradiška Na području Policijske uprave Gradiška stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou

Na području Policijske uprave Gradiška stanje bezbjednosti na zadovoljavajućem nivou

GRADIŠKA – U Policijskoj upravi Gradiška, danas je održana pres konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec februar 2019. godine.

Načelnik Policijske uprave Gradiška, Bojan Škorić je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava za protekli mjesec, odnosno mjesec februar 2019. godine, evidentirano 49 krivičnih djela, od kojih su rasvijetljena 34 krivična djela ili 68%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 18 krivičnih djela ili 52,9%.

Škorić je dodao da analizirajući stanje iz oblasti javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja, možemo istaći da nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao ni saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima.

Evidentirano je 12 narušavanja javnog reda i mira i 32 saobraćajne nezgode.

-Obzirom da nisu evidentirana narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima, kao ni krivična djela koja bi izazvala uznemirenost javnosti (ubistva, teška ubistva, silovanja, a evidentirano je 1 krivično djelo razbojništvo koje je rasvijetljeno), može se istaći da je stanje bezbjednosti za protekli mjesec na zadovoljavajućem nivou – naveo je Škorić.

On je istakao da je u toku mjeseca februara na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška evidentiran 151 migrant, te da policijski službenici preduzimaju niz preventivnih i operativnih mjera i radnji kako bi se ova pojava držala pod kontrolom, te ovom prilikom apelujemo građanima da u slučaju zapažanja sumnjivih lica koja upućuju na na migrante o tome odmah obavijeste ovu Upravu lično ili besplatnim pozivom na ,,122“.

Načelnik Odjeljenja kriminalističke policije PU Gradiška, Bojan Mišetić istakao je da je u mjesecu februaru 2019. godine na području Policijske uprave Gradiška evidentirano 49 krivičnih djela, od kojih su 44 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 1 krivično djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta i 4 krivična djela iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

-Od ukupno evidentirana 44 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, rasvijetljeno je 29 krivičnih djela ili 63,6%, a po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno je 17 krivičnih djela ili 51,5%. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 40 izvještaja protiv 32 lica. Evidentrirano je 30 krivičnih djela protiv imovine od kojih je rasvijetljeno 18 krivičnih djela ili 58,1%, dok je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 16 krivičnih djela ili 55.2% – rekao je Mišetić i dodao da iz oblasti krivičnih djela protiv života i tijela evidentirana su 2 krivična djela, čija rasvijetljenost iznosi 100%.

Načelnik Odjeljenja policije PU Gradiška, Dejan Trifković istakao je da je u izvještajnom periodu evidentirano 12 narušavanja javnog reda i mira, kojom prilikom je počinjeno 10 prekršaja. Protiv 11 lica, među kojima su 3 povratnika, podnosen je 1 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 9 prekršajnih naloga.

-U posmatranom periodu evidentirane su 32 saobraćajne nezgoda, od kojih je 11 saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima i 21 saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom. 1 lice zadobilo je teške tjelesne povrede, a 10 lica lake tjelesne povrede – istakao je Trifković.

U toku mjeseca februara iz oblasti bezbjednosti saobraćaja sprovedeno je niz akcija što je rezultiralo evidentiranjem 1038 prekršaja, a takođe iz saobraćaja su isključena 142 vozača, od toga 100 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola, 40 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava i 2 vozača su isključena zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja su isključena i 42 vozila.

-Podneseno je 15 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 919 prekršajnih naloga, a prijavljeno je 937 lica – rekao je Trifković.

Načelnik Škorić apelovao je na građane, poljoprivrednike i šumske radnike da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima i ne vrše spaljivanje ostatka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, a koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana, te da o svim zapažanjima ili saznanjima u vezi nekontrolisanog širenja vatre odmah obavijeste nadležnu Vatrogasnu jedinicu na dežurni broj -123 ili najbližu Policijsku stanicu na dežurni broj – 122.

-Policijska uprava Gradiška, u okviru svojih ovlašćenja, preduzeće zakonom propisane mjere protiv svih lica koja budu izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu – naglasio je Škorić.