Naslovna Info Na Makarskoj rivijeri više od 25.000 gostiju, među najbrojnijima gosti iz BiH

Na Makarskoj rivijeri više od 25.000 gostiju, među najbrojnijima gosti iz BiH

Na Makarskoj rivijeri od Brela do Gradaca prvog julskog vikenda boravi više oko 25.000 domaćih i stranih gostiju iz Poljske, Češke i iz susjedne Bosne i Hercegovine i, saznaje se u subotu u turističkim kancelarijama Makarskog primorja. Osim domaćih, među najbrojnijim turistima su Poljaci, Česi i turisti iz Bosne i Hercegovine.null

Prvi julski vikend na Makarskoj rivijeri u znaku je očekivane prve veće ljetne smjene turista, koji su brojniji u dolasku, kao i vrlo dobrog početka glavnog dijela sezone, ističu iz turističkih kancelarija.

Saobraćaj je na putevima Makarskog primorja pojačan. Na državnoj cesti D8 vozi se u kraćim isprekidanim kolonama s povremenim manjim zastojima na prilazima turističkim mjestima. Na saobraćajnici i u smjeru Makarska – Vrgorac kao i na državnoj cesti 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija te nadalje do ulaza na auto-put kod Zagvozda saobraćaj se normalno odvija.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska – Sumartin u prve dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi nije uspio ukrcati sva vozila i putnike prema Braču koji su ostali čekati predvečernje plovidbe u 18 ili 21 sat za koje ima ponešto slobodnih mjesta.

Na liniji Drvenik – Sučuraj, kako se saznaje u ispostavi riječke Jadrolinije, od jutros plove dva trajekta, čekanje na ukrcavanje u Drveniku za sada je od sat do sat i pol vremena, a s Hvara prema Drveniku čeka se takođe do sat i pol.

Na Makarskoj autobuskoj stanici autobusi stižu s manjim zakašnjenjem dok iz Splita kašnjenje autobusa u dolasku je od pola do sat vremena.

Vrlo dobar početak ljeta u Makarskoj

I Makarska prvog julskog vikenda bilježi vrlo dobre turističke rezultate. U gradu, prema podacima Turističke kancelarije, odmara se 6,5 hiljada domaćih i stranih gostiju što je 100 posto više nego lani ili 50-ak posto u odnosu na isto vrijeme rekordne 2019. godine.

Hoteli ugošćuju 1500 gosti i u njima i dalje ima slobodnih mjesta pa prethodna rezervacija smještaja za sada nije potrebna, dok ostali turisti borave u privatnom smještaju gdje je i dalje slobodan veliki broj smještajnih kapaciteta kako u kućama za odmor tako i apartmanima.

Izvor: FENA